Szatmári Caritas – tavalyi megvalósítások, idei tervek

0
997
Fotók: Szatmári Caritas

Kihívásokkal teli, de eredményekben gazdag évet zárt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. Körvonalazódtak az idei tervek is. Folyamatosan biztosítani a szociális ellátást az arra rászorulóknak, ugyanakkor fejleszteni és újítani – ezek voltak a Caritas legfontosabb célkitűzései a tavalyi évben. 21 akkreditált szociális szolgáltatása révén 2021-ben a szervezet összesen 1896 szociális nehézségekkel küzdő személy számára nyújtott szakszerű ellátást.

A pandémia jegyében eltelt újabb év alatt a meglévő szolgáltatások megtartása mellett a Caritasnak sikerült fejlődnie is: új szolgáltatásokat tett elérhetővé, új intézménytípust hozott létre, négy központját korszerű digitális eszközökkel szerelte fel.

Három új, mobil egészségügyi szolgáltatással bővült a szatmárnémeti Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központ szolgáltatáspalettája november hónappal kezdődően, éspedig: otthoni EKG mérés elvégzésével, házhoz jövő orvosi vizsgálattal, valamint relaxációs masszázzsal.

Lakóotthonná vált az alsóhomoródi Gyöngy Ház. A szociális standardok 2019-ben bekövetkezett módosulása már nem tette lehetővé a hetes napköziként való további működtetését, az ellátottak és családtagjaik irányából jövő kéréseknek eleget téve rezidenciális központtá alakult át, pontosabban: fogyatékossággal élő felnőttek független életre nevelő központjává. Az intézmény jelenleg 8 személy ellátását tudja biztosítani, de a Caritas tervezi kapacitásának növelését akár 20 főig, mivel egy nemrégiben elvégzett online igényfelmérés szerint van kereslet erre a típusú szociális szolgáltatásra.

Fontos megvalósítás a szervezet számára, hogy egy projekt keretében sikerült szatmárnémeti, erdődi, túrterebesi és nagybányai iskolás gyermekekkel foglalkozó központjait egyenként 3 laptoppal és 4 táblagéppel felszerelnie, ezúton is támogatva ellátottainak az online oktatásban való részvételét. Más hazai Caritas-szervezetek gyermekterületi szakembereivel közösen, a Romániai Caritas Konföderáció kezdeményezésére, egy a biztonságos internethasználatot elősegítő védelmi procedúra kidolgozásában is részt vett a Szatmári Egyházmegyei Caritas, azzal a céllal, hogy megóvja kiskorú ellátottait a virtuális világban rájuk leselkedő veszélyektől.

A tervek szerint haladt 2021-ben a folyamatban lévő projektek gyakorlatba ültetése. Ezek közül a legfontosabbak: a Szépkorúan is aktívan című POCU-projekt, amelynek főpályázója a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság, a Caritas pedig partnerként vesz benne részt; az Együtt az időseinkért! elnevezésű POCU-projekt, amelynek megvalósítója Nagybányán a Caritas szervezet; a Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ projekt, amelyben a főpályázó budapesti Csodavár Alapítvány mellett a Caritas partnerként vesz részt a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvánnyal közösen; és nem utolsósorban a CoFa (Copil și Familie, avagy Gyermek és Család) program, amely a Neumayer Stiftung támogatásával valósul meg, és amely 2021-ben egy jó gyakorlatokat összegyűjtő szakmai kiadványba is bekerült.

A projektek mellett a szervezet szociális központjainak fenntartásához jelentős mértékben hozzájárultak a helyi önkormányzatok, valamint a Szatmár Megyei Tanács által biztosított finanszírozások.  

Ami a 2022-es évet illeti, idén is fontos célkitűzése a szervezetnek a meglévő szolgáltatások kontinuitásának biztosítása. Az energiaválság kezelése érdekében prioritást képez szociális központjainak átépítése, hőszigetelése, az elavult fűtési rendszerek lecserélése, melyhez támogatást keres projektek és szponzoráció formájában egyaránt.

Nagyobb felületet kíván biztosítani a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az állami- és a magánszektorral való partneri együttműködéseknek, akár szociális központjainak fenntartása és működtetése terén is. Szeretné továbbá átláthatóbbá tenni tevékenységét a közösség tagjai számára olyan programok szervezése által, amelyek révén az érdeklődők közvetlen betekintést nyerhetnek a Caritas mindennapi szociális munkájába.

A jövőbeli tervei közé tartozik több olyan jellegű foglalkozás, akció, esemény megszervezése is, melyben a közösség szociálisan hátrányos és nem hátrányos tagjai egyaránt részt vehetnek. Mérföldkőnek számít e tekintetben az e hónapban induló legújabb Caritas-projekt, amelyet a szervezet a túrterebesi polgármesteri hivatallal és iskolával partnerségben ültet gyakorlatba, és amelynek keretében számos, a közösségi együttműködést támogató program kerül majd megszervezésre a következő két évben.

Palincas Erika