Szimbólum a magyarság számára: a madéfalvi Siculicidium-emlékműhöz látogatott Szíjjártó Péter

0
1096

A madéfalvi Siculicidium-emlékműhöz látogatott el február 14-én, hétfő délután, Csíksomlyóról, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Népes tömeg fogadta, helybéli fiatalok zászlókkal, a helyi plogármester, Szentes Csaba köszöntötte. Ezt követően Szijjártó Péter mondott beszédet. Csúcs Mária helyszíni képriportja.

Beszédében Szíjjártó Péter felidézte: januárban, a madéfalvi vérengzés hagyományos megemlékezésén szeretett volna részt venni, ám akkor az Európa keleti felében kialakult feszültségek miatt a NATO-tagországok miniszterei közt őt is rendkívüli értekezletre hívták. „Ez sajnos akkor távol tartott önöktől, Madéfalvától, de hála a jó Istennek, a polgármester úr kitartásának és Potápi Árpád János államtitkár úr közvetítésének, ma együtt lehetünk”.

Így folytatta: „Megvívtuk a küzdelmeinket, sokszor arattunk diadalmas győzelmeket, olykor elszenvedtünk fájó vereségeket és veszteségeket, de a szabadságunkat soha nem adtuk olcsón és soha nem is adtuk fel végleg. Nem véletlen, hogy ezen diadalmas és olykor sajnálatosan tragikus események közül jó néhány szimbólummá vált a magyarság számára. A történelmünk fontos szimbólumainak sorában ott van Madéfalva is.”

„Legyünk egységesek, erősek, jól szervezettek, álljunk ki a magyar nemzet érdekei mellett azért, hogy a madéfalvi hősök is büszkék lehessenek ránk” – zárta beszédét Szijjártó Péter, majd megkoszorúzta az emlékművet.

Székelyföldi körútját ezt követően Gyergyóremetén folytatta.

MEGOSZTÁS