A házasság hete Marosvásárhelyen

0
1278

Elkezdődött a házasság hete rendezvénysorozat a marosvásárhelyi plébániákon is február 13-án, vasárnap. A remeteszegi Szent Család-plébánián délelőtt 11 órakor volt a nyitó szentmise, amelyet rövid agapé követett. Délután a Keresztelő Szent János-plébánián szentségimádással és ifimisével nyitották meg a programsorozatot.

A szentségimádáson a házas hétvége közösség tagjai vezették az imát, saját megismerkedésük, házasságuk, közös életük kegyelmeiért hálát adva. Imádkoztak gyermeikeikért, további elkötelezett, sikeres, tartós, szentségi házasságokért, valamint a sebeket viselő házaspárokért, a bajba jutott családokért is.

“A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről” – olvassuk a csalad.ro oldalon.

Ennek jegyében a marosvásárhelyi plébániák is igyekeztek olyan változatos programokat szervezni, amelyek révén minél több generációt tudnak megszólítani, aktív részvételre és imára buzdítani.
Hétfő este a Szent Család-plébánián beszélgetéssel egybekötött filmestre várja az érdeklődőket Bakó Mária lelkigondozó. Szerda este ugyanott kapcsolatépítő workshopot tart Szigyártó Adrienn családterapeuta. A belvárosi plébánia Deus Providebit tanulmányi házában hétfőn közös filmnézés lesz Balla Imre segédlelkész irányításával, szerdán pedig a házasságban szükséges folyamatos újrakezdésről tesz tanúságot Zsombori Angella és Zsolt házaspár. Csütörtökön ugyanott bibliai témájú előadást tart Oláh Dénes főesperes, akinek színes, érdekes és szakmailag igényes beszédeit és katekéziseit mindig szeretettel várja a marosvásárhelyi közösség. Ezúttal a Házasság a Bibliában lesz a téma, amelyben közösen elmélyülünk.
Pénteken a Szent Család-plébánia a helybeli református gyülekezettel közösen kosaras házasbált szervez, amelynek különlegessége, hogy színvonalas táncoktatással lesz egybekötve, Somodi Katalin versenytáncoktató jóvoltából.

A Marosvásárhely környéki plébániák kínálata tovább színesíti a programok palettáját: Marosszentgyörgyön csütörtök délután a nemrég felújított Máriaffi-kastély parkjába hívják meglepetés-állomásokkal tarkított közös sétára a házaspárokat. A kastélyban pedig barkácsolásra is van lehetőség: helyben készült fotóból hűtőmágnest készíthetnek maguknak a házaspárok. A péntek esti órákban a sportosabb alkatúakat a marosszentgyörgyi fedett hokiarénába korcsolyázásra várják a szervezők „Maradjunk együtt talpon a jégen!” mottóval.

Buzdítunk minden házaspárt, házasságra készülő fiatalt vagy a házasságokért imádkozni szándékozó érdeklődőt, hogy kapcsolódjon be az őt leginkább megszólító programokba, amelyekből csak néhányat említettünk, a teljesség igénye nélkül. További programokat a https://csalad.ro/tevekenysegeink/hazassag-hete/ oldalon találhatnak.

Fotók: Molnár Miklós Csaba