Maradjunk együtt! Házasság hete a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban

0
1200
Megáldották a családokat. Fotók: Temesvári Egyházmegye

A temesvári püspökség családpasztorációs irodájának Házasság hete elnevezésű programsorozata az egyházmegye több templomában családos szentmisével kezdődött. Az alábbiakban a Varga család beszámolóját olvashatják a programról, ami eredetileg a Temesvári Egyházmegye honlapján jelent meg.

Február 14-én Valentin-napot, Szent Bálint napját ünnepeljük. Szent Bálint egy 3. században elő pap volt. Az egyik elbeszélés szerint Bálint a keresztényüldözések idején titokban adott össze keresztény fiatalokat vagy katonákat a kedvesükkel, annak ellenére, hogy a katonák csak a római császár engedélyével házasodhattak. Bálint pap összeadta a fiatalokat, vállalva, hogy ezért bebörtönözhetik vagy akár az életét is kockáztatja. A Bálint-napot szerte a világon a szerelem és párkapcsolat napjaként ünneplik.

Ebben segít egyházmegyénk családpasztorációs központja, amely minden év február második hetében meghitt, kellemes programokat kínál a keresztény házasoknak. Nekünk az a célunk, hogy hűségen alapuló kapcsolatról, a családról és a házasság szentségéről beszéljünk.

A házasság hete szentmisével kezdődik, amikor a családok megáldására kerül sor. Így történt ez február 6-án a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban mind a három szentmisén.

A családommal örömmel vettünk részt e csodálatos, meghitt liturgián. Szinte mennyei öröm töltött el, amikor hallottam felcsendülni az ifjúsági énekeket. Igen, nagyszerű volt, mert az énekek szövegét követni tudtuk a kivetítőn és így együtt énekeltünk: „Szeretlek, ó, Uram! Hálám szívemből fakad!/ Hiszen mindent látsz te bennem, hatalmad olyan nagy!/ Szeretlek, ó, Uram, hálám szívemből fakad./ És éneklem, hogy áldott légy, Uram!”

Az olvasmányokat egy család, az egyetemes könyörgéseket különböző családok képviselői olvasták fel. Az üzenetek, amelyeket az elmélkedésben hallottunk, három pontban foglalhatók össze:

Visszatérni a kezdetekhez

Jó, ha a házastársak visszatérnek a saját „genezáreti tavukhoz”. Idézzék fel, hogyan kezdődött a kapcsolatuk a férjükkel/feleségükkel, az esküvő, a gyermekek születése…  Ezek mind segítenek, hogy felélesszék magukban a kezdeti lelkesedést. „A kezdet mindig erőt ad” – mondta szentbeszédében a pap.

Újra kell kezdeni

Minden kapcsolatban, hivatásban újra kell kezdeni a jó dolgokat. Az evangéliumban szerepel, hogy az Úr szavára az apostolok újra kivetik a hálót (vö. Lk 5). Kezd újra! Ne add fel!  – visszhangzik most is a bátorító szó.

Evezz a mélyre!

Jézus a lelki életben, a kapcsolatokban, a hivatásban való elmélyülésre biztat. Például ne maradjon senki a bérmálási hit szintjén. Erre még nem lehet alapozni, ettől mélyebb hitre van szükség. Egy kapcsolat is lehet felszínes. A legtöbben ott hibáznak, hogy nem veszik észre: elhidegültek egymástól és nem növekedtek a kapcsolatban. „Evezz a mélyre!”, biztat Jézus.

A szentmisén, családos szentségimádáson vagy családos találkozón való részvétel azért jó, mert megerősíti a házastársi köteléket. Minél mélyebben van a gyökér a földben, annál jobban ellenáll a viharnak.

Az egyetemes könyörgések közül különösen megérintett, amikor azokért a fiatalokért imádkoztunk, akik laza, felelőtlen párkapcsolatban élnek. A szentmise végén Csata Dorka ajándékozott meg minket egy gyönyörű előadással, aki Tánczos Katalin Az én Miatyánkom című versét szavalta.

A záró áldás után a jelen levő családok személyes áldásban részesültek és egy kis lapot kaptak Szent II. János Pál pápa imájával. Továbbá meghívást kaptunk a máriaradnai bazilikába, hogy kettesben járjuk végig a házaspárok útját.

Szép volt! Együtt voltunk!  Maradjunk is együtt!

Forrás: Varga család/Temesvári Egyházmegye