Családias hangulat, elfogadás: TEKMEK

0
1570
A dolgok, események szervezésében az akaraterő és hit játssza a legfontosabb szerepet. Fotók: TEKMEK

Az egyetemisták összefogása és felkarolása a küldetése a Temesvári Magyar Keresztény Egyetemisták Közösségének (TEKMEK). A világjárvány megnehezítette a közösség életét is, de a lehetőségekhez mérten arra törekedtek az elmúlt időben, hogy megmaradjon a kapcsolat, a jövőbe pedig reménységgel tekintenek, bízva abban, hogy egyre több fiatal tapasztalhatja meg a közösségi élményt. Csatlakozásra hívják és bátorítják a Temesváron tanuló egyetemistákat. Nagy Kincső, a TEKMEK felelősének gondolatait olvashatják.

Még elsőéves egyetemista voltam Temesváron, amikor megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék egy keresztény ifjúsági csoporthoz tartozni. Tudatosan kerestem. Miért? A szülővárosomban nem tudtam megtapasztalni ezt, de különböző keresztény programokon viszont láttam, hogy mekkora az ereje egy ilyen közösségnek. Nem kellett sokat keresnem. Már a költözésem utáni első vasárnapon, a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban elhangzott a szentmise végén, mikor és hol szokott találkozni a TEKMEK. Nem volt más dolgom, mint kikeresni a címet és megjelenni a meghirdetett időpontban az adott helyen.

Mi fogadott? Családias hangulat, elfogadás, öröm, keresztény közösség. Egyből megszerettem ezt a kis csapatot. Feltöltődést nyújt minden csütörtöki találkozó.

A második egyetemi évem megkezdése előtt kirándultunk a TEKMEK-kel a Retyezát hegységbe. Ezen a kiránduláson társaim felkértek a közösség vezetésére. Miből áll ez a feladat? Az a célja, hogy mi, fiatalok tegyünk a saját közösségünkért. A dolgok, események szervezésében az akaraterő és hit játssza a legfontosabb szerepet. A 2021-es esztendő nem úgy alakult, ahogy eredetileg elképzeltük, de a koronavírus-járvány ellenére nem szűntek meg találkozásaink, sőt, amikor újra összegyűlhettünk, olyan volt, mintha ugyanonnan folytattuk volna, ahol abbahagytuk.

Minden hónapban tartottunk egy ifjúsági szentségimádást, a hónap harmadik csütörtökén, ahol felajánlottuk énekes szolgálatainkat is. Szeretünk énekelni, nemcsak magunknak, hanem más közösségeknek is, amikor alkalom adódik. Volt rá példa, hogy körbejártuk a temesvári plébániákat, hogy bemutatkozhassunk, ezáltal pedig lehetőség nyílt arra, hogy más fiatalok is halljanak rólunk, és megkereshessenek. A böjti időszakokban rendszerint tartottunk egy lelkinapot, amely az elcsendesülésre adott alkalmat. Amikor pedig kimelegedett az idő, sokszor tartottunk grillestét, ahol előkerült a gitár, énekelgettünk, megteremtettük magunknak a jó hangulatot.

A román keresztény közösséggel, a Jubilatéval is kirándultunk, meglátogattuk a csodálatos Néra völgyét. Mi sem maradtunk ki a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjaiból, azt, hogy eljuthattunk erre a felejthetetlen eseményre, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetjük. Szeptemberben sem maradhatott el a kirándulásunk, a Madarasi Hargitára mentünk fel, igazi csapatépítő program volt.

Az új tanév kezdetével néhány fiatallal bővült a csapatunk. Az új lelki vezetőnk Bukovics Erika-Mária nővér mellett Bakó László lett. Nagyon örülünk, hogy folyamatosan bővül a közösség, vezetőink segítségével egyre családiasabbá válik a hangulat, és így számos programot tudunk megvalósítani. A rendszeres szentségimádások és találkozók mellett egyik nagyobb programunk volt az adventi időszakra való készület. Minden napra készítettünk egy néhány perces videót: az aznapi evangélium és egy rövid elmélkedés került felolvasásra. Közösségünk minden tagja részt vett ebben az adventi előkészületben, mindenki saját gondolatait osztotta meg. Ezúton is köszönjük a temesvári püspökség támogatását a helyszín és a kellékek biztosításában. Természetesen az adventi lelkinapunk sem maradhatott el, ahol el tudtunk csendesülni, még jobban megérteni az adventi titkot.

Az idei évre nagyon sok tervünk van, a járványhelyzet ellenére reméljük, hogy megvalósulhatnak. Ilyen például a TEKMEK-találkozó, valamint a Temesvári Magyar Napokon való aktív részvétel. Nagyon lelkesek vagyunk, szeretnénk minél több fiatalt bevonni, hogy ők is megtapasztalhassák, milyen egy keresztény ifjúsági közösséghez tartozni.

Egyetemista vagy és te is csapatunk tagja szeretnél lenni? Minden csütörtökön este 8 órakor az erzsébetvárosi szalvatoriánusok plébániáján (str. 1 Decembrie 1918., 1-es szám alatt) szoktunk találkozni.

Szeretnél követni minket? Facebookon megtalálsz Tekmek Temesvár néven, de ITT egy link is. Várunk!

Nagy Kincső, TEKMEK felelős