Farsang az adakozás jegyében a dévai ferences plébánián

0
1352


Az egymásra figyelés, a segítségnyújtás boldogabbá teszi az embert, azt is, aki ad, azt is, aki kap. A dévai Apró Kezek Műhelyében rendhagyó farsangot tartottak február 5-én, a szórakozás és munka eredményét a rászorulók élvezhetik.

Rendhagyó módon alakult Déván szombaton, február 5-én az Apró Kezek Műhelyében a farsang, ugyanis ez alkalommal egy jó 250 kg-os disznó került »terítékre«. A plébánia életében rendkívül aktívan részt vevő Both-fivérek, Feri és Simi szállították egy nem is annyira közeli településről Dévára a röfögő portékát nem minden probléma nélkül. A kalandos szállítás okvetetlenkedő rendőrök ellenőrzésével kezdődött, majd az utánfutó kereke megelőzte a vontató járművet, de milyen jó, hogy ez akkor történt, amikor a disznó még nem volt a vontatmányon.

A kalandos szállítást követően az egyébként szelíd lelkű testvérek kioltották a békés állat életét, aztán következett az előkészítés és a feldolgozás sürgő- forgó felnőttek és kíváncsi, segítőkész gyermekek, fiatalok jelenlétében. Mindenki a legnagyobb odaadással végezte a dolgát. Volt, aki a zsírnak valót, a kolbászba valót vágta, a mészáros, Lajos bácsi nagy szakértelemmel dolgozta fel a húst. Az asszonyok finom pörköltet főztek ebédre, 18 személy ült le a terített asztalhoz.

A disznótoron jelen levők nem önmagukért, hanem egy nemes ügy érdekében dolgoztak. A finomságokkal az időseket, a nehéz körülmények között élő rászorulókat ajándékozták meg az egyháztanácsosok, akik közel 50 csomagot kézbesítettek. Igen, az egymásrafigyelés, egymás megsegítése boldogabbá teszi az embert. Jó volt látni az összefogást!

„Én voltam már disznótoron, igaz régebben. Nagyon szerettem itt lenni, örülök, hogy segíthettem, sokat nevettünk, jól éreztem magam, és finom volt az ebéd is”- mondta O. Szilvia. „Tetszett a disznóvágás, nagyon jól éreztem magam. Még nem volt alkalmam ilyenen részt venni” – lelkendezett D. Sarolta. A fiatalok számára maradandó élményt jelentett a nemes, közösségi alkalom.

Kun-Gazda Kinga-Viola

Fotó: Főcze Imre Bonaventura OFM

MEGOSZTÁS