Kérjünk egy darabot a Szűzanya lelkületéből. Ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón

0
2776
Fotók: Suciu Dorottya, Biró István

Kérjünk egy darabot abból a lelkületből ahogyan ő (a Szűzanya) át tudta adni egész életét Istennek – hangsúlyozta prédikációjában Albert Leander OFM az elsőszombati Mária-köszöntőn. A Szűzanya köszöntésére ezúttal is több százan gyűltek össze a Csíksomlyón. A csíkszeredai Szent Kereszt-főplébánia hívei gyalogosan zarándokoltak a ferences Mária-kegyhelyre.

Folyamatosan érkeztek a zarándokok szombat délután Csíksomlyóra. Az elsőszombati Mária-köszöntő délután négy órakor a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött. Öt órától a csíkszeredai Szent Kereszt-főplébánia egyházközség tagjai mondták az áhítatot. Ők gyalogosan, keresztaljába tömörülve Darvas-Kozma József címzetes esperes-plébános vezetésével érkeztek a kegyhelyre. A második imaóra végén az említett egyházközség gyermekkórusa Mária-énekekkel köszöntötte a Szűzanyát.


Az ünnepi szentmise prédikációjában Albert Leander ferences testvér arra biztatta a híveket, hogy akkor is vegyék észre életükben Isten ajándékait, amikor csalódtak az egyházban, embertársaikban, családjukban, rokonaikban. Hozzátette: ezek a csalódások megakadályozzák abban, hogy Isten szeretetéből tudjanak meríteni, töltekezni.

„Nem vesszük észre, hogy milyen nagyra nőttünk önmagunk számára. A boldogságos Szűz Mária fején korona ragyog, de ez a korona ajándék, a Szűzanya ajándékként fogja fel, üres kézzel áll Isten előtt, és arra hívja mindazokat, akik őt tisztelik, szeretik, minket, akik követni akarjuk őt, akik ma eljöttünk, hogy köszöntsük őt, hogy ebben legyünk követői. Tudjunk nyitott szívvel Isten elé állni és felfedezni azt, hogy Isten a legnagyobb ajándék az én életemben” – mondta Leander testvér. Hangsúlyozta: a Szűzanya fején lévő korona azt jelzi, hogy milyen az ő szíve.

„Kérjünk mi is egy darabot ebből a szívből, abból a lelkületből, ahogyan ő át tudta adni egész életét Istennek, ahogyan ő hagyta, hogy Isten legyen egész életében az Úr, ő vezesse, irányítsa, merjen azon az úton haladni, amelyre Isten meghívta. Ne a saját terveit, elképzeléseit akarja megvalósítani, hanem Istennek a tervét és ettől lesz a leggazdagabb” – tette hozzá az ünnepi szónok. Megjegyezte: a Szűzanya koronáját drágakövek ékesítik, amely azt jelképezi, hogy a Szűzanyában megtalálható minden érték és ajándék, amire szükségünk van, illetve a drágakövek azt is szimbolizálják, hogy a Szűzanya által megkapunk minden kincset és ajándékot. Amikor a Szűzanyát köszöntjük, tapasztaljuk meg a megajándékozottságot – zárta a prédikációt a ferences szerzetes.

A szentmise után a csíkszeredai Szent Kereszt-főplébánia híveinek vezetésével a dicsőséges rózsafüzért imádkozták, majd a kegytemplom előtti téren gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát. Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.
A következő elsőszombati Mária-köszöntő március 5-én lesz.

Fotók: Suciu Dorottya, Biró István
Biró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense

MEGOSZTÁS