Minden „igen” gyümölcsöt hoz

0
1029
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

A megszentelt élet világnapján Böcskei László és Virgil Bercea püspök együtt ünnepelt a Nagyváradi Római Katolikus és a Görögkatolikus Egyházmegyék szerzeteseivel. A két egyházmegye papjai, szerzetesei és hívei a római katolikus székesegyházban bemutatott szentmisén adtak hálát február 2-án a szerzetesek kimondott „igen”-jéért, jelenlétükért, szép szolgálatukért. A szentmisén Molnár Lehel SchP budapesti piarista szerzetes bátorította a jelenlévőket helytállásra, hitvallásra – adta hírül a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldalán.

„Minden »igen« gyümölcsöt hoz, mert egy nagyobb terv részévé válik, amelynek mi csak részleteit ragadjuk meg, de amelyet az isteni művész ismer és megvalósít, hogy minden élet remekművé váljék” (részlet Ferenc pápa leveléből, amit a papoknak és a szerzeteseknek címzett 2021-ben).

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án a megszentelt élet világnapját is ünnepeltük. Ebből az alkalomból a nagyváradi szerzetesközösség tagjai válaszoltak a Nagyváradi Egyházmegye honlapján olvasható cikkben arra, mit jelent számukra szerzetesnek lenni, valamint megfogalmazták, milyen szándékot helyezzenek a hívek imáiba ezen a napon.

„A szerzetesség számomra az életemet jelenti. Egy nagy család, ahol Isten közelében és jelenlétében próbálunk élni. Az imákat jó szerzetesekért kérném.” (Vass Csaba lazarista)

„Olyannak lenni, mint bárki más: szerethetem azt, aki szeret. Egy kicsit különcnek is, mert nem az a természetes, hogy valaki önként ilyeneket vállal, mint szegénység, engedelmesség, szüzesség. Közösséghez tartozni. Azért kérném a hívek imáit, hogy egyre inkább olyanokká váljunk, akikre hasonlítani akarnak, akik látnak! (Ungvári Ildikó Mária-Zsuzsanna, Élet Kenyere Közösség )

„A jó Isten közelében, barátságában lehetek. Ő az, aki előbb szeretett, feltétel nélkül szeret most is és elfogad, bízik bennem, akkor is, amikor én kételkedem. Hálás vagyok neki a szolgálatért, amit vele végezhetek, s amiben örömömet lelem. Hálás vagyok a nővérközösségért és barátokért, akikkel együtt könnyebb az úton haladni, hűséges maradni.
Imát szeretnék kérni, hogy Isten szeretetének és jóságának legyek a tanúja ebben a világban.” (Blanka vincés nővér)

„Számomra a szerzetesség azt jelenti, hogy szabadon, örömmel és igennel válaszoltam erre a meghívásra. Azért jó nővérnek lenni, mert a közös imák, a csend által közelebb érzem magam a jóságos Istenhez, és főleg azért, mert érzem az jelenlétét, szeretetét és irgalmasságát.

Arra a szándékra szeretném kérni a hívek imáit a megszentelt élet világnapján, hogy továbbra is az Isteni Gondviselésre tudjuk bízni magunkat, és imádkozzanak azért is, hogy a jó Isten ma is hívjon fiatalokat a megszentelt életre.” (Cecília vincés nővér)

„Szerzetesnek lenni számomra SZERZŐDÉS-t jelent, amit Jézus és én írtunk alá: Atyánk átvette, a Szentlélek lepecsételte, Égi Édesanyánk pedig a mennyország széfjébe helyezte örök őrizetbe.
Szerzetesnek lenni FIGYELÉS-t is jelent: Istenre figyelek, de a földön élek, a földön dolgozok.
Szerzetesnek lenni annyi, mint KIRÁLYI JEGYES lenni: Krisztus Király, és mivel ő király, akkor én királyi jegyes vagyok – méltatlanul de… az vagyok!
Szerzetesnek lenni számomra azt jelenti, ha életem újra kezdhetném, lehet, sok mindent másképp csinálnék, de Szerelmem melletti döntésemen nem változtatnék, mert: Isten életem legnagyobb, de legszebb döntése!
A hívektől azt kérem, imádkozzanak új hivatásokért és a meglévőkért, hogy hűségesek maradjunk ahhoz a hivatáshoz, amellyel Krisztus ajándékozott meg minket.” (Fidelis nővér, Mallersdorfi Ferences Nővérek közössége)

MEGOSZTÁS