Jeles napok a Szent Imre-óvodában

0
1483
Fotók: Szent Imre Római Katolikus Óvoda Facebook-oldala

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja különleges volt a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda gyerekeinek. Az óvodások ellátogattak a ferences templomba, gyertyát vittek, valamint a február 2-i szerzetesek világnapja alkalmából a ferences testvérekkel találkoztak, velük beszélgettek. Az eseményről, valamint az óvoda újdonságairól kérdeztük Péter Tünde igazgatónőt.

A Szent Imre Római Katolikus Óvoda egyik újítása, hogy több jeles napot tartanak meg ezentúl – mondta az eseményről Péter Tünde igazgató. Igaz, eddig is voltak különleges tevékenységek, de így igyekeznek áthidalni azt a szakadást, hogy a járvány miatt a szülők nem mehetnek be az óvodába, nem tarthatnak nekik nyílt tevékenységeket, nem mutathatják be az előadásokat. „Ennek kompenzálásaképp sokat fényképezzük a gyerekeket, hogy lássák a szülők, hogyan telnek a napok, milyen színes világban élünk a Szent Imre óvodában” – mondta el az igazgatónő. Januárban eddig a szokásos évi házszentelést tartották meg, valamint megünnepelték a gyerekekkel a magyar kultúra napját. A következő ünnep február 21-én lesz, amikor az anyanyelv nemzetközi napját ünneplik. Több jeles napot tartanak, céljuk minél többet kimenni a világba és új kihívásokat keresni, új tevékenységeket tartani. Egy másik újdonság, hogy ezentúl a Puck Bábszínház havonta egyszer interaktív tevékenységeket tart a gyerekeknek.

A szerzetesek világnapja alkalmából február 2-án a reggeli után átsétáltak az óvónők a gyerekekkel a ferences templomba, ahol a testvérek meleg szeretettel fogadták őket. A kis óvodások által vitt gyertyák megszentelését követően közösen imádkoztak a ferences testvérekkel. Megnézték a templomban a még látható betlehemest, majd átsétáltak a kolostorba, ahol finom, meleg teával és keksszel vendégelték meg a gyerekeket – tudtuk meg az óvoda Facebook-oldaláról.

Az újdonságok közé tartozik, hogy az óvodának három nyertes Erasmus-projektje is van, ez külföldi testvérintézményekkel való kapcsolatot jelent. Európai projekt, amelynek keretében az óvoda személyzete ellátogat a projektben résztvevő országokba, betekintést nyer az ottani munkába, majd pedig itt fogadják a projektben résztvevőket. A projekt részeként a gyerekek legutóbb könyvjelzőt készítettek a török és francia társaknak.