A megszentelt élet világnapját ünnepelték Csíksomlyón

0
2316

A csíksomlyói kegytemplomban ünnepeltek a kegyhely ferences őreivel együtt a környék szerzetesei közösségüket képviselve a közös ünnepi szentmisén február 2-án, szerdán délután. Az est szónoka Bátor Botond pálos szerzetes volt, a szerzetesi, teljesen Istennek szentelt élet ajándékáért adtak hálát a hívek, akiket a szerzetesek imával és szolgálatukkal támogatnak; meghívásukat köszönték meg Istennek a megszentelt élet különböző intézményeit képviselő szerzetesek.

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét ülte február 2-án a katolikus egyház. Ez az ünnep 1997 óta Szent II. János Pál pápa rendelete alapján egyben a megszentelt élet világnapja is, amelynek célja felhívni a figyelmet a különböző szerzetesrendek fontosságára az egyház életében. Ez alkalomból a csíksomlyói kegytemplomban ünnepeltek a környék szerzetesei.

Az esti szentmise szónoka Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes volt. Prédikációjában kiemelte: 25 évvel ezelőtt a szentatya a megszentelt élet napjával kapcsolatosan három dologra kívánta felhívni különösen a figyelmet. Egyrészt arra, hogy a hívek ünnepélyesen dicsőítsék az Urat, adjanak a hálát a megszentelt élet ajándékáért, köszönjék meg, hogy vannak szerzetesek, akik imádkoznak értük és különböző feladatokat is végeznek. Másodsorban arra is emlékeztet e nap, hogy Isten egész népe jobban megismerje és becsülje a megszentelt életet, harmadrészt a szerzetesek köszönjék meg azt a csodát, hogy Isten meghívta őket egy adott szerzetesi közösségbe és felfedezhetik az isteni szépségnek a lélek által kibocsátott sugarait. Botond testvér a továbbiakban az Istennel való kapcsolat tökéletesítésére buzdított.

A szentmisét a kegyhely YouTube-csatornáján élőben közvetítették.

Kép és szöveg: Bíró István