Színes tervek a Vidékfejlesztésnél

1
1150
Fotó: Caritas Vidékfejlesztés Facebook-oldala

A gazdatársadalom igencsak tudja, hogy két év között sincs pihenőszabadság, ahol állattartás van, ott folyamatos a munka. A Caritas Vidékfejlesztésnél is csak egy szusszanásnyira állnak meg a munkatársak, annyira, hogy felsorolják a terveket, melyek megvalósulásába sok tényezőnek, így a világjárványnak is van beleszólása. A Vidékfejlesztés idei nagyobb terveiről Balázs Katalin számolt be a Gyulafehérvári Caritas honlapján.

Ha Isten is úgy akarja, bőséges programkínálatra számíthatnak a gazdák, gazdasszonyok és a gyerekek is a gyergyószentmiklósi Varga Katalin utcában lévő Vidékfejlesztésnél. A szokásos teendők mellett 2022-es esztendő első eseménye már meg is valósult: január 22-én tartották az I. Gyergyószéki mézmustrát a Gyergyószentmiklósi Méhész Egyesülettel és Mézlovagrenddel közös szervezésben. Szakemberek szóltak a havasi méz cseppjeinek egyediségéről, mely illatában árulkodik a tájról, ahonnan a méhek gyűjtötték, mégis minden pergetésnél más ízét és gyógyhatását mutatja meg. A zártkörű rendezvény meghívottjai a tudásgyarapítás részeként harmincféle mézet kóstolhattak meg. Részletek a Caritas Vidékfejlesztés facebook-oldalán olvashatóak.

A további tervek is színesek: folytatódik a gazdasszony-találkozók és képzések sorozata, februárban gazdaképzésre kerül sor, jelen lesz a Vidékfejlesztés az Összefogás fórumán, és augusztus 20-a körül idén is lesz ünnepe az új kenyérnek, megtartják a második praktikánstalálkozót. A gyerekek számára eddig szervezett táborokat folytatnák, de oly módon, hogy ne kelljen minden nap hazajárniuk a résztvevőknek, éjjel-nappal együtt lehessenek, akik a népi kultúrával, gazdaélettel ismerkednek.

A tavalyi istállókorszerűsítés új didaktikai teret szült. Az érdeklődők tájékoztatását a korszerű állattenyésztésről, egy olyan rendszerről, ahol a tej emberrel nem találkozik, információs táblákkal is segítik a közeljövőben. Az udvar is tovább alakul, a térrendezés befejezése szerepel a teendők között, mely egy nagyobb célt szolgál: a mezőgazdasághoz kötődő szakmák megismertetése a fiatalokkal.

Az aktuális lehetőségeket a Caritas Vidékfejlesztés csapata a videkfejlesztes.ro honlapján és közösségi hálón teszi közzé.

Balázs Katalin

1 HOZZÁSZÓLÁS