Jakubinyi György: József szentek a katolikus egyházban

0
2915

Gyulafehérvár nyugalmazott érseke, dr. Jakubinyi György a nemrég lezárult Szent József-évben összegyűjtötte a József nevű szenteket, és kötetbe rendezve kiadta a munkát: József szentek a Katolikus Egyházban (Verbum, Kolozsvár 2021). Tette mindezt azért is, mert Szent József, az Úr Jézus nevelőapja az egyház védőszentje, szerepe, példája a Szent József-év lezárása után ugyanolyan aktuális.

Jakubinyi György nyugalmazott érsek a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-év kapcsán egy kötetbe összefoglalta a nagyvilág József, valamint származékai, a Jozefa, Jozefina nevű boldogok és szentek adatait. Szent József, az Úr Jézus nevelőapja a legfontosabb e sorban, ő több mint másfél évszázada az egyház védőszentje.

„Arra gondoltam, hogy jó volna utánanézni, hogy még hány Szent József van katolikus szentjeink között. Sőt még arra is gondoltam, hogy gyűjteményemet közkinccsé tesze. Hátha másokat is érdekel — elsősorban a Józsefeket, Józefákat és Jozefinákat –, hogy hány Szent József van a katolikus egyházban. Az itt közölt névsorom 351 személyt közöl: 13 bibliait, 307 katolikus szent, boldog, tiszteletreméltó és Isten szolgája/szolgálója Józsefet (277), Jozefát (21) és Jozefinát (9), valamint 31 ortodox Szent Józsefet”, írja előszavában a szerző. A rá jellemző alapossággal, kutató szenvedéllyel, a részletek iránti érzékenységgel és a kutató kitartásával gyűjtötte össze Jakubinyi György több helyről: a Martrologium Romanum, A római martyrologium, a szentek különböző, vatikáni jegyzékei alapján, valamint a két jelentősebb magyar nyelvű utónévtárból, Fekete Antal Keresztneveink, védőszentjeink címűból, valamint Ladó János Magyar utónévkönyvét is konzultálva.

A szerző nem mondja ki, de talán ezzel a kínálattal igyekszik ismét „divatossá” is tenni a József nevet, hiszen egyrészt Jézus Krisztus földi gondviselője, az egyház védőszentje Szent József, a megváltó őrzője, Krisztus szolgája, az üdvösség szolgája, támogató a nehéz időkben, száműzöttek, szenvedők, szegények pártfogója (a Szent József-litánia újabb inkovációi szerint) bármely újszülöttnek jó védője lehet, másrészt a történelem, egyháztörténet során sok jelentős szent is ezt a nevet viselte. A mai, sok különös név mellett Józsefé nemcsak egy hangzatos név, hanem sok példamutató élet is van mögötte, a könyvben mindezek az élettörténetek megtalálhatóak listázva, kínálva a védőszenteket. Mint Jakubinyi Györgytől megtudjuk, a József név a spanyolok körében a legnépszerűbb, világszerte a keresztény keresztnevek között a Mária és a János vezet. Ugyanakkor a József, Jozefa, Jozefina nevek pontos jelentését is megadja a szerző, valamint a beceneveket, rövidítési, megszólítási formákat is felsorolja, és a József nevet 25 nyelven megtalálja a kötetben az érdeklődő, többek között örmény, cseh, görög, katalán, portugál, lengyel, török, olasz, spanyol, német, román használat szerinti formában.

Nemcsak a József nevet viselő szenteket gyűjti össze és közli kötetében tehát, hanem a boldogokat, sőt azokat is, akik ugyan nem lettek még oltárra emelve, de bekerültek a processzusba, azaz akik úgymond “várakoznak” az avatási stádiumot megelőző állapotban. S hogy ez az eljárás pontosan mit jelent és milyen lépések szükségesek egy hivatalos boldoggá, szentté avatáshoz, a szerző a kötet elején röviden összefoglalja mindezt: a katolikus egyházban szokásos szentté avatási eljárást is. Így a sokszor elhangzó kérdésre, hogy hogyan is lesz valaki elismert szent egyházunkban, itt az olvasó rövid, érthető, minden lépést felölelő, bemutató választ kap.

A kötet méltó lezárása a Szent József-évnek, érdeklődésre számot tartó, példásan dokumentált, alapos és adatgazdag forrásanyag.

Megrendelhető a Gyulafehérvári Érsekségen.