Fókuszban a gyerekjóléti misszió

0
1484
Fotók: Juventutti Alapítvány Facebook-oldala

A Juventutti Alapítvány idén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az alapítvány munkásságának a gyerekjóléti misszió a fókusza, ennek érdekében jótékonysági akciókat szervezünk, anyagi támogatásokat gyűjtünk rászoruló, hátrányos helyzetben lévő, valamint beteg gyerekek számára – vallja Lázár Tímea, a csíkszeredai székhelyű Juventutti Alapítvány igazgatója. Ezúttal nem egy konkrét akció miatt kerestük meg az alapítvány igazgatóját, hanem arra kértük, meséljen azokról a programokról, melyeket különösen a szívükön viselnek, s arról, egyáltalán hogyan lehet tervezni a jelen körülmények között.

Az alapítvány munkásságának a gyerekjóléti misszió a fókusza, s a 2021-es évben zajlott tevékenységünk is ezt tükrözi: 675 gyerek részesült támogatásban, segítségben akár élemiszer- vagy tanszercsomagok által, akár betegséghez kapcsolódó költségek fedezése által. Ugyancsak 2021-ben szerveztük meg a születésnapi akciónkat, amelynek keretében alig két hónap alatt 10 000 lejt gyűjtöttünk. Az összegből vásárolt élelmiszercsomagokból 105 nehéz sorsban, mélyszegénységben élő család részesült.

A fizikai jelenléttel történő oktatás visszatértével megszerveztük a játékmaraton-karavánunkat, amely tizenegy napon át tartott és tizenhat települést érintettünk, egy-egy órányi szórakoztató csapatépítő játékkal örvendeztetve meg a gyerekeket. Ezt követően, egy év kihagyás után újra sikerült megvalósítani az Erődtábort, amelyben huszonhárom olyan gyerek vett részt, akik vagy a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság családi elhelyezőközpontjaiban élnek, vagy a nevelőszülői hálózatból valók. A tábor öt napja arról szólt, hogy a gyerekek elsajátíthassanak az erőszakmegelőzés területén lényeges készségeket, technikákat. Egy másik tavalyi akció, amelyre büszkék vagyunk, a Pizzát a nélkülöző gyerekeknek esemény volt. Gyereknap alkalmából, a Hamm alkalmazás kezdeményezésére, pizzautalványokkal lephettünk meg 102 rászoruló vagy mélyszegénységben élő gyereket. Iskolakezdéskor nemcsak élelmiszer-, hanem tanszercsomagokkal kerestünk fel több mint 80 gyereket. Az évet a karácsonyi élelmiszercsomag-osztással zártuk. Ekkor tizenkilenc rászoruló családot kerestünk fel, hogy egy picit könnyítsünk ezáltal az ünnepi kiadásokon, és hogy minden család asztalára kerülhessen élelmiszer az ünnepre.

A december zsúfolt hónap, ami az adományozást illeti. Ilyenkor azok is fontosnak látják, érzik az adományozást, akik az év további részében lehet, hogy nem. Ezért is fontos, hogy a Juventutti Alapítvány 2022-ben is folytassa a jótékonyságot, hisz tudjuk, hogy az általunk támogatott családoknak nemcsak karácsony alkalmából, hanem ünneptől függetlenül szüksége van segítségre, támogatásra.

Reménykedünk, hogy a 2022-es évben is mellettünk lesznek az önkénteseink, akik nagyban megkönnyítik a munkánkat, és az adományozók, akik nélkül nem jöhetne létre mindaz, amit eltervezünk.

Az utóbbi két év arra tanított bennünket, hogy legyünk rugalmasak, hiszen mint láthattuk, kevesebb mint egy hónap alatt feje tetejére állhat a világ. Ami azelőtt magától értetődő, könnyen kivitelezhető volt, a járvány beállta után nehezen vagy alig megvalósítható lett, ezért fontos, hogy el tudjuk engedni a régi terveket, és újratervezzünk, a lehetőségekhez mérten. A Juventutti Alapítvány előnye ez: kis alapítvány lévén könnyen alkalmazkodunk a változásokhoz, és igyekszünk mindig olyan irányba menni, amilyenbe szükség van, a tevékenységeinket a szükség határozza meg.

Lázár Tímea

Az írás megjelent a Vasárnap 2022/5-ös számában A szolgáló szeretet elkötelezettjei; Év elején az elesettek és rászorulók földi őrangyalainál című összeállítás részeként.