Média a családért

0
1229
Fotók: Média a Családért Alapítvány

1884–86-ban épült fel a magyar vasúttörténet európai viszonylatban is párját ritkító legnagyobb csarnokrendszere, az Északi Járműjavító, amelyet aztán átlakítottak, felújítottak, és átadták 2020-ban a Magyar Állami Operaháznak. Ez az Eiffel Műhelyház Budapesten, ahol többnyire hosszú sorokban kígyóznak az elkészült és készülő opera-jelmezek, de van, amikor színpad kerül a térbe, és ünnepi hangulat melegíti a hatalmas csarnokot. Így volt ez január 24-én is, amikor átadták a Média a Családért Alapítvány díjait. Van egy közösség, szakmai és emberi, amely fontosnak tartja a családokért és családokról szóló médiamunkát. Köszönetet, elismerést kaptunk. És motivációt arra, hogy folytassuk azt, amiről azt hittük, sok olvasó szemében értékét vesztett. Talán ezért is értékmentés, értékvigyázás és elképesztő felelősség, megfontoltságot igénylő ez a munka.

A Média a Családért Alapítvány azokat a cikkeket, tévés és rádiós műsorokat díjazza, amelyek igyekeznek feltárni a családi életben rejlő nehézségeket, szépségeket, mélységeket és felületeket, egyúttal komoly problémákra is felhívják a figyelmet, esetleg megoldási javaslatokkal állnak elő a családi életet megkönnyítendő. Sokszor kerülnek elő tabutémák és megható inspiráló történetek egyaránt, amelyek újra és újra elmondják, hogy a család a társadalom megtartó alappillére. Sőt, nem csak elmondják, felkiáltják egy olyan társadalomban, ahol az egészséges, teljes család intézményét, képét támadják a közgondolkodásban, vagy mellékes helyekre szorítják sokszor a fősodratú médiában. Itt azonban megünneplik a család intézményét és mindazokat, akik, ha csak néhány szóval is, de a szülőknek és gyermekeknek, nagyszülőknek próbálnak segíteni jó példákkal, erős képekkel, írásokkal, szakemberek megszólaltatásával. Hogy a közgondolkodást újra olyan irányba tereljék, ahol a jól bevált megtartó és működtető erőket ismét értékként tudják mérni az emberek.

Az alapítvány minden hónapban kijelöl egy havi győztest az anyaországi és a külhoni magyar médiát figyelve, így minden évben 24 újságírónak köszönik meg elismerő oklevéllel, ünnepséggel a munkáját, egy-egy egymilló forint értékű fődíjat, egy-egy közönségdíjat és egy miniszteri különdíjat is kiosztanak. A díjazottak kiváló újságírók, kiemelten fontos munkával, de csupán jelöltként, ún. havi győztesként is úgy éreztük: most megbecsülnek, most hálásak a munkánkért, úgy éreztük, hogy valóban fontos, amit képviselünk, amin dolgozunk. Mindannyiunk munkáját bemutatták röviden, mindannyian elismerő oklevelet kaptunk és mindannyian újra feladott leckével tértünk haza.

Valódi ünnep volt, fennkölt, de barátságos, már-már családias. Ahová az ember valamiért visszavágyik. És ezért újra és újra munkának lát…