Gasztronómia a kultúrában

0
1476

A Magyar Kultúra Hete programsorozat alkalmából a nagyváradi Szent László Teológiai Líceum közélelmezés szakos osztályai neves személyiségek kedvenc ételeit készítették el – tudtuk meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldalán. Zalder Éva Mária magyartanár portálunknak elmondta: A tanulók nem csak főztek, de szakdolgozatokat, bemutatókat, beszámolókat, fotókat, kisfilmeket is készítettek az illető személyiségek életéről, étkezési, főzési szokásairól, kedvenc receptjéről.

„Szakács szeretnék lenni, mert meggyőződésem, hogy ha minden ember kedve szerinti hivatásából élhetne, nem volna bűnöző a földön… Hagyjatok főzni, és én megjavítom az emberiséget!” − írta Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című könyvében.

Ezen gondolatok mentén a magyartanárok támogatásával és a szaktanárok segítségével a Szent László-líceum tankonyhájában számos híresség kedvenc étele készült el. Remek időtöltés és értékes tanulási lehetőség volt másképp találkozni Petőfi Sándorral, Kossuth Lajossal, II. Rákóczi Ferenccel, Deák Ferenccel, Jókai Mórral és Arany Jánossal. A foglalkozások Nógrádi Márta, a vendéglátást oktató szaktanár vezetésével történtek.

Bodó Beáta, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum cukrász szakos diákja a közösségi oldalon látható videóban elmondta: a cukrász csapattal elkészítették a Deák-tortát, a Kossuth-kiflit és a Rákóczi túróst a Himnusz születésnapja alkalmából, hogy ezzel tisztelegjenek nagyjaink előtt.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum egyik jellegzetessége, hogy egyaránt helyet ad az elméleti, illetve gyakorlati oktatás számára. A humán teológia és egyházturisztika már önmagában is feltételezi ezt a párosítást. Ehhez adódnak a közélelmezés, illetve a közgazdaság szak kihívásai.

Az eseményről Zalder Éva Mária magyartanár elmondta: A turisztikai oktatás során a kultúra és a gasztronómia gyakran találkozik. Ezt szeretnénk bővíteni úgy, hogy iskolai rendezvényeink során igyekszünk bevonni diákjainkat egyetlen szándékot képviselő ernyő alá. Szándékunk ezáltal magyarságtudatukat, hitüket, tárgyi tudásukat gyarapítani minőségi, vonzó, aktuális és hasznos tevékenységek során. Mivel egyre gyakrabban beszélnek nem csak a táplálkozási szokásokról, de a főzés művészetéről is, és mivel a magyar konyhaművészet a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, tudatosítani akartuk, hogy számos magyar író, költő, művész életművében jelentős helyet foglal el az étkezési kultúra is. A tanulók nem csak főztek, de szakdolgozatokat, egypontos bemutatókat, beszámolókat, fotókat, kisfilmeket is készítettek az illető személyiségek életéről, étkezési, főzési szokásairól, kedvenc receptjéről. Azt reméltük ezáltal, hogy az interdiszciplinaritás jegyében kellemes órákat sikerül majd együtt töltenie diákoknak és különböző szakos tanároknak.

Nógrádi Márta közélelmezés szakos tanárnő ötletére építve és iskolánk magyartanárainak támogatásával meg is valósult ez a remek ötlet! — mondta Zalder Éva Mária.

Az igazán nagy ember úgy használja a cserépedényt, mintha ezüstből volna. De az sem kisebb, aki úgy használja az ezüstöt, mint a cserépedényt − mondja Lucius Annaeus Seneca.

Kérdésünkre, hogy miért tartja fontosnak nagyjaink hétköznapi oldalát is megismertetni a diákokkal, a tanárnő elmondta: Motiválnunk kell diákjainkat a tanulásra, fejlődésre − talán jobban, mint bármikor − kíváncsivá kell tennünk őket. Esélyt kell adnunk nekik a minőségi oktatásra, kultúréletre nevelést kell biztosítanunk számukra. Mindezt szinte észrevétlenül kell tennünk, hogy ez természetes legyen számukra, és a kultúra igénye ez által életformájukká válhasson.

A minőségi ember hétköznapjaiban is értékeket közvetít. Ha diákjaink úgy tekintenek „nagyjainkra” mint élő emberekre, akik minden téren értéket képviseltek és képviselnek, nem pedig úgy, mint könyvekbe zárt kövületekre vagy unalmas leckére, közelebb kerülnek a valós emberi értékekhez. Egy jó íz, egy terített asztal köré gyűlt család vagy baráti társaság, egy örömteli élmény a konyhában, a gasztronómia bűvöletében az élet szépségére, a hétköznapi csodákra, emberi mivoltunk nagyszerűségére, Isten nagy ajándékaira hívja fel az egyre lankadó figyelmet — összegezte Zalder Éva Mária.