A nevelés az élet szolgálata. Pedagógiai képzés Nagyváradon

1
1422

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja január 7-8. között továbbképzőt szervezett hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Ezt követően Pécsi Rita neveléskutató, a meghívott előadó a családpasztoráció keretében 60 családnak a házastársi beszélgetés kultúrájáról tartott előadást. Az eseményről képes beszámoló és videótudósítás is megjelent a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közösségi médiafelületein.

A nevelés az élet szolgálata pedagógiai képzést 2016 óta évente szervezik meg Nagyváradon. Idén 130 partiumi és erdélyi pedagógus, hitoktató részvételével zajlott a képzés.

A meghívott előadó Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként kereste a választ arra kérdésre, hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át.

A személyes beszélgetés, az együttlét, a játék az, amivel időszakosan legyőzhető a virtuális világ káros hatása — mondta Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a kétnapos pedagógiai képzésen, melyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja szervezett a Szent László Teológiai Líceumban.

A pedagógiai képzés után a meghívott előadó a püspökség előadások befogadására kialakított pincetermében arról beszélt 60 családnak, hogy érdemes a házastársi beszélgetés kultúráját visszahonosítani.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye családpasztorációs célkitűzései közé tartozik, hogy az otthonokban újra meghonosítsa a házastársi beszélgetés kultúráját. Ez az a fajta beszélgetés, ami rólad és rólam szól, a kapcsolatunkról, és nem a holnapi vagy jövő heti teendőkről. Erről a püspöki palota pincetermében beszélt Pécsi Rita neveléskutató, amelyre mintegy 60 család kapott meghívást.

Az eseményt meghirdető nagyvárad-újvárosi Szent László-plébánia Uzsalyiné Pécsi Rita január 8-án délután tartott előadásának témáit ismertetve írta: „A stílus maga az ember.” A világ megismerésének, a tanulásnak egyéni útjai — ezen központi téma keretében az előadó kérdéseket tett fel, s járt körül a jelen levő, érdeklődő családok életének segítésére: Van-e ideális tanulási környezet? Milyen típusú személyiség vagyok? Milyen a társam? Milyen a gyermekem? Rend a lelke mindennek – avagy mire utal egy kaotikus íróasztal? Kikérdezzük, vagy bízzunk meg benne?
A háttérzene: segít, vagy elvonja a figyelmet?
Miért nem érti meg mindenki ugyanazt a magyarázatot? KItaláljuk, vagy MEGtaláljuk magunkat? Hogy találjuk meg a saját utunkat?Hogyan segíthetjük ebben gyermekünket?