Piarista gimnázium világi tanára kapott vatikáni megbízatást

0
2671


A négygyerekes édesapa, Keszeli Sándor, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium biológia és hittan tanára Ferenc pápától felkérést kapott az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa Katekézis Nemzetközi Bizottságába.

Néhány hónapja egy vatikáni konferencián vett részt, amelynek témája a 2020 májusában megjelent új kateketikai direktórium, illetve Ferenc pápa ez év májusi, a katekétai szolgálat intézményesítéséről szóló Antiquum ministerium kezdetű motu propriojának megjelenése volt. Keszeli Sándor a konferencián Katekézis és az első evangelizáció útjai címmel tartott előadást, valamint részt vett a témában tartott kerekasztal-beszélgetésen is.

Néhány hét múlva a magyarországi apostoli nunciatúrán keresztül felkérést kapott a Katekézis Nemzetközi Bizottságában való részvételre. Ezt követően megkapta a hivatalos pápai kinevezést az öt évre szóló bizottsági tagságra. A bizottság munkája – a vírushelyzettől függően – várhatóan a közeljövőben kezdődik el.

Keszeli Sándor a József Attila Tudományegyetemen biológia szakos tanári, majd a Szegedi Hittudományi Főiskolán középiskolai hittanári diplomát szerzett. A Római Pápai Szalézi Egyetemen 1999-ben ifjúságpasztorációból és katekétika specializációból szerzett szaklicenciátust. Ezt követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán doktorált, témája a misszionárius katekéta lehetséges identitása, szerepe, feladatai, lelkisége és képzése a mai magyar viszonyok között volt. A szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban prefektusként és biológiatanárként dolgozott. A Szegedi Hittudományi Főiskolán (ma Gál Ferenc Egyetem) katekétika tanárként szolgált. Rövid ideig a Világi Apostolok Közösségének munkatársa (2013). 2014-től újra a Dugonics András Piarista Gimnáziumban többféle feladatkört is betöltött (változó időtartamban) prefektusként, biológia- és hittantanárként, a pasztorális bizottság vezetőjeként, osztályfőnökként és vezetőségi tagként. Idén ősztől a Keresztény Élet Közössége országos közösségének elnöke is.

A bizottságnak a két vatikáni vezető mellett tizenöt tagja van a világ minden részéről. „Ez a sokszínűség, sokféle tapasztalat bizonyára azért is fontos, mert ez a bizottság az egyetemes egyház nagyon eltérő körülmények, kihívások és lehetőségek között élő minden nemzeti közösségének evangelizációval és katekézissel kapcsolatos szolgálatát hivatott segíteni” – hangsúlyozta Keszeli Sándor a Piarista Rend Magyar Tartománya honlapjának.

Fodor György
piarista konfráter

MEGOSZTÁS