Meghitt karácsonyvárás a Hám János-líceumban

0
1620
Fotó: Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum/Facebook

Szatmárnémetiben a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban idén sikerült ismét személyesen hangolódni a közelgő karácsonyra – adta hírül Sógor Beáta a Szatmári Friss Újság oldalán.

 Tavaly a közös ünnepvárás az iskolákban, óvodákban a pandémia miatt elmaradt, idén azonban a járványügyi szabályok betartásával ismét lehetőség nyílt erre. Az idei utolsó tanítási hétre ünnepváró programokat szerveztek, hétfőn a már hagyományos eseményekre került sor. A Hám János Óvoda gyerekei megkántálták a püspöki palotában Shönberger Jenő püspököt, akitől ajándékot is kaptak nagy örömükre, majd az iskola vezetőségét látogatták meg.

Szintén hétfőn volt közös ünneplés a Szent Alajos Konviktusban, ahol közös kántálás volt, illetve egy vezetett ima az iskolalelkész, spirituális vezetésével, a gyerekek pedig versekkel készültek. Kedden reggel az elemi osztályosok ünnepi szentmiséjét követően a tanítók kántálták meg a kisiskolásokat, csütörtök reggel pedig az V–XII. osztályosok ünnepi szentmiséjének keretében a tanárok kántálják meg a diákokat. Mindkét esetben a Kálvária-templomban zajlanak az ünnepi misék.

Ádámkó István, a Hám János-iskola igazgatója a Szatmári Friss Újságnak elmondta: „Egy másik dolog, aminek örvendek, hogy ebben az adventi időszakban hétfőn, kedden és pénteken úgynevezett adventi imaórákat tartottunk, ez a diákok kezdeményezésére indult.

Fotó: Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum

Reggeli elmélkedések voltak, illetve közös zenélés is volt ezeken az alkalmakon, melyek keretében saját gondolatokat fogalmaznak meg, illetve a bejárati lépcsőhöz, az adventi koszorú mellé kihelyeztünk egy postaládát, amelybe névtelenül bárki bedobhatta kéréseit, gondolatait, a szándékot, amiért szerette volna, hogy imádkozzunk ezeken az adventi imaórákon.”

Sógor Beáta, Szatmári Friss Újság