Legyen újra névadójához méltó a Fogarasy Mihály-líceum hírneve

2
2280

A Fogarasy Mihály Műszaki Líceum felújítása kapcsán az együtt gondolkodás, ötletelés, tervezés, az esetleges felmerülő problémák megoldása céljából jött létre egy találkozó Gyergyószentmiklóson, a Szent István-plébánián, ahol Kovács Gergely érseket és Kerekes László segédpüspököt fogadták. A találkozón jelen volt Csergő Tibor András polgármester, Dávid György főesperes-plébános, Siklódi Piroska, a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum igazgatója, Ferenczi Attila, a Salamon Ernő Gimnázium aligazgatója, Bajkó Tibor, Bencze Attila egyháztanácsosok, Bíró Csongor, a Moebius Engineering & Design tervezőiroda mérnöke és a házigazda, Keresztes Zoltán plébános.

A Fogarasy Mihály Műszaki Líceum épületét névadója Fogarasy Mihály püspök − aki a város szülötte − 1876-ban építette és iskolát hozott létre benne. Azóta többszöri átépítésen esett át, mai formáját 1938-ban nyerte el. Sok szép és nehéz napot élt meg az intézmény.  Az iskola épülete 2003-ban került vissza az egyház tulajdonába.

Az iskola − mind az intézmény, mind az épület − életében új lendület veszi kezdetét. Az épületet a Szent István-plébánia a Magyar Kormány támogatásával az elkövetkező három évben teljesen felújítja. Emellett az európai uniós program révén az udvar és a bentlakás is megújul. A meglévő szakok mellett ősztől új szakok és a duális képzés is indul.

A beruházással együtt közös célként fogalmazták meg a jelenlévők, az egyház mint tulajdonos, az iskola vezetősége mint intézmény, a város önkormányzata mint fenntartó:hogy az oktatás mellett nevelésben kell részesüljenek a gyerekek, fiatal pedagógusok bevonásával új munkaközösség épüljön. Az iskola küldetése az, hogy katolikus, keresztény szellemiségű, képzett szakembereket neveljen és visszakapja Fogarasy Mihály püspökhöz méltó hírnevét.

2 HOZZÁSZÓLÁSOK