Szent Katalin napján meleg ebéddel ajándékozták meg a rászorulókat Szentkatolnán

0
1274
Fotó: Székely Hírmondó

Szent Katalin napján ajándékozta meg a szentkatolnai, rászoruló gyermekeket és azok családjait meleg ebéddel a Szent Rita Egyesület elnöke, Zakariás Antónia. Az egyesület elnöke szeretné, ha a következőkben hagyománnyá válna az ebédosztás. A kezdeményezésről a Székely Hírmondó tájékoztatott.

Zakariás Antónia elsődleges terve az volt, hogy Szent Katalin napján, csütörtökön, egy búcsús ünnepség alkalmával, szentmise után szerveznek egy közösségi ebédet, azonban ezt a jelenlegi járványügyi helyzet nem engedte meg. Így szponzorok segítségével gyűjtött meleg ebédet, amelyet hatvan személynek sikerült szétosztani – írja a Székely Hírmondó. Több helyi vendéglő is adományozott, emellett ruhafélét is kapott és adott tovább Zakariás Antónia, akinek szülei és nagyszülei is Szentkatolnán tevékenykedtek, ő pedig, hazaköltözése után szerette volna tovább vinni felmenői munkáját: így járnak hozzá tanulni és ebédelni is a rászoruló gyerekek.

A pápai tizedjegyzék 1332. évi rovatában Sancta Catherina néven szerepel a település: lakossága tehát a templom védőszentjéről, Alexandriai Szent Katalinról származtatta a falu nevét. Az 1848-as szabadságharc során Háromszék fő királybírója Szentkatolnát jelölte ki az 1848 októberében tartandó forradalmi népgyűlés színhelyéül. A népgyűlésre gróf Kun József udvarházában került sor. Ma a lakosság Sinkovits udvarnak nevezi későbbi tulajdonosa után. Nagy károkat okozó földrengések 1802-ben és 1977-ben voltak, az első alkalommal pusztult el a templom is, amit aztán újjáépítettek 1815-23-ban.