Gyermekek Szent Erzsébettel

0
1414

Szent Erzsébet napján sok helyen kenyeret sütnek, és szétosztják a szegényeknek és nagycsaládoknak. Ezt a szokást akarta megismertetni Vincze Éva tanítónő a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus iskolában az elemi osztályos diákokkal, rendhagyó módon.

Az előkészítő osztályosok alapos felkészülés után Szent Erzsébet napján korabeli ruhát öltve elevenítették fel ezt a szokást. Miután a tanítónő többször is elmesélte a szent királylány történetét, a gyerekek az osztályban el is játszották azt.

November 19-én, Erzsébet napján a fiúk lovag-királynak, a lányok Szent Erzsébetnek öltöztek be, a kard és a rózsa sem hiányzott a kezükből. Az osztályban Balla Imre iskolalelkész megáldotta a kenyereket, majd a gyerekek tanítónőjük kíséretében a többi elemi osztályokban szétosztották azokat.

A kezdeményezés fő célja volt felhívni a figyelmet Szent Erzsébet tiszta szívére, imádságos életére és áldozatos szeretetére. A nap során a gyerekek valóban megéreztek valamit a szent királylány lényéből, lelkületéből, és az első lépéseket már megtették abba az irányba, hogy kövessék is a példáját, miközben szétosztották a kenyeret a társaiknak, egymást segítségére siettek a kellékekkel, kölcsönadták kardjaikat, ruháikat – mondta el a Vincze Éva tanítónő.

Nagy öröm volt, amikor a kenyerek szétosztásánál a gyerekek spontán módon megfogalmazták: „Az a legjobb, hogy örömet szerezünk másoknak”. Az előkészületek során egy másik kisgyerek azt tette szóvá, hogy Szent Erzsébet élete nagyon hasonlított Jézuséra. Tetszett nekik, hogy az ő szerepébe bújhatnak.

Molnár Izabella
Fotók: Vincze Éva