Szent Erzsébet utat mutat – gyűjtés a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok felkarolásáért

1
1337
Fotó: Caritas

„Amikor döntést kell hoznom, fel szoktam tenni magamnak a kérdést: mit tenne Jézus? Ma azt a kérdést teszem fel, hogy mit tenne Szent Erzsébet, mert az megegyezik Jézus tervével, és megmutatja nekem az utat” – fogalmazott Sajgó Balázs lelkipásztor, a Caritas lelki igazgatója arra buzdítva kicsiket és nagyokat, hogy a Caritas ünnepén, a Szent Erzsébet-gyűjtésen vegyenek részt. Mint minden esztendőben, most is cselekvő szeretetre biztatta a Gyulafehérvári Caritas azokat, akik nem fordítják el fejüket a nélkülözőktől.

Idén a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok javára gyűjtöttek a világhálón és a templomokban november 14-én. Ezen a napon piros kabátban láthatták a Caritas munkatársait, volt, aki felszólalt, volt, aki Caritas-gyertyát helyezett az oltárra, és mindannyian jelenlétükkel köszönték azt, hogy a gyulafehérvári főegyházmegyéhez tartozó egyházközségek papjai és hívei segítőkészek, társak az egész éves tevékenységben legyen szó koraszülöttekről vagy életük végén járó, otthoni beteggondozásra szoruló vagy éppen idősotthonban élő személyek segítéséről.

Idén a gyerekek a gyűjtés kedvezményezettjei, és a rájuk figyelésből nem csak a felnőttek, a gyerekek is kivették részüket. Az elemisták Szent Erzsébet cselekedeteiről tanulva a hittanórákon képeslapokat készítettek. Több templomban így lehetett képkiállítás is a Caritas ünnepén. A képeslapok karácsonyi ajándékká válnak, támogatók, ellátottak, nehézségben élők kapják majd meg a rajzokat, amelyek többségén egy-egy üzenet is van. „Azt kívánom, ne légy szomorú!” – olvasható a képeslapok egyikén elemista betűkkel. Pár szó, egyszerű gondolat, mégis elolvasva megborzong az ember. Kellemes borzongás, amelyben ígéret van: ebből a gyermekből gondoskodó felnőtt válhat, jó kezekben leszünk idős korunkban.

A jelen is jó érzéssel tölt el, bizonyíthatják azok a kollégák, akik az egyházmegyei gyűjtés során a templomokban részt vettek valamelyik szentmisén. Ők mondták el: megerősítést nyertek, hogy jó helyen, jót cselekszenek, hogy öröm volt látni az adakozást, mert ők ismerik azokat a gyerekeket, akik számára Szent Erzsébet nevében gyűjtöttek.

Vasárnap, november 21-én a főegyházmegye katolikus templomaiban Sajgó Balázs lelki igazgató köszönőlevelét olvassák fel a szentmiséken. Azokhoz szól az alább idézett írás, akik ráéreztek, hogy mit tenne Szent Erzsébet, és követik őt az úton.

„Emberi ész fel nem foghatja, miért születik egyik gyermek kunyhóban, a másik palotában. Miért van az, hogy az egyik – a mi mércénk szerint – egészséges, a másiknak fogyatékossággal kell leélnie életét.

A miértet, bebizonyosodott ezerszer, nem tudjuk megválaszolni, annak Isten a tudója. De van jobb út is, mint elméleteket gyártani, a Teremtő tervét latolgatni, embert, Istent okolni félszegségért, betegségért. Felfoghatjuk úgy, hogy Isten lehetőséget kínál ezen kisemberek által, hogy egymás számára példák, segítőtársak lehessünk.

Mindenkinek módjában áll jót cselekedni, a hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat segíteni, és a Gyulafehérvári Caritas Szent Erzsébet-gyűjtése a bizonyíték rá, hogy sok-sok ember akarja a jót tenni. Van, aki ezt másokat buzdító jó szóval, van, aki imával vagy éppen pénzbeli adománnyal teszi. Köszönet érte! És mind közül legnagyobb köszönet azoknak a gyerekeknek, akik tanítóik biztatására képeslapot készítettek ajándékként a nélkülözőknek. Egyszerű szóval üzenve, önzetlenül ők mutatnak példát mindannyiunknak. Egységre hívnak, hogy szűnjön a kétség.

Isten áldjon meg mindenkit, aki Szent Erzsébet lelkülettel összefogott a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok felkarolásáért. Hiszem, hogy áldozatvállalásunk nem lesz hiábavaló, akiknek ma segítünk, egyszer majd ők is segítőkké válnak. A miértet ebben az esetben sem kell latolgatni, csak példaként szolgálni, segítőtársnak lenni.

A Gyulafehérvári Caritas nevében Sajgó Balázs lelki igazgató.”

Forrás: Balázs Katalin/Caritas

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Idén a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok javára gyűjtöttek a világhálón és a templomokban november 14-én. Ezen a napon piros kabátban láthatták a Caritas munkatársait, volt, aki felszólalt, volt, aki Caritas-gyertyát helyezett az oltárra, és mindannyian jelenlétükkel köszönték azt, hogy a gyulafehérvári főegyházmegyéhez tartozó egyházközségek papjai és hívei segítőkészek, társak az egész éves tevékenységben legyen szó koraszülöttekről vagy életük végén járó, otthoni beteggondozásra szoruló vagy éppen idősotthonban élő személyek segítéséről – írja a Romkat.hu. […]