Ferenc pápa szentté avatja Charles de Foucauld-t

0
1400
Fotók: Vatican News, Magyar Kurír

A bíborosi konzisztóriumon május 3-án döntöttek hét boldog szentté avatásáról, november 9-én a Szentszék közzétette: szentté avatásuk 2022. május 15-én lesz. Köztük van Charles de Foucauld, akit Fratelli tutti kezdetű enciklikájában Ferenc pápa példaképnek ajánlott, mint aki „lényegében egyetemes testvér akart lenni”. A Boldog Charles de Foucauld-nak tulajdonított csodát tavaly májusban ismerték el.

Charles de Foucauld francia származású szerzetes, pap, földrajztudós, nyelvész volt, az ő lelki öröksége nyomán jött létre a Jézus Kistestvérei férfi, illetve női szerzetesközösség. Életében szerzetesrendet akart alapítani, de nem sikerült neki. Lehetett volna mintadiák, jó katona, de ő úgy döntött, hogy a periférián akar élni, ahol társa a csend és az imádság. A tuaregek között élt a sivatagban úgy, hogy senkit nem vezetett közülük megtérésre. Foucauld élete az evangéliumi kép tökéletes összefoglalása: „ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz” – írja róla az olasz Messaggero.

Az algériai egyház is régóta várta és remélte a szentté avatás hírét. Paul Desfarges, Algír érseke, az észak-afrikai regionális püspöki konferencia elnöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek elmondta, mekkora jelentősége van a helyi egyházban Foucauld alakjának. Ő az egyetemes testvér, aki elébe ment mindenkinek, felebarát lett. Meghatározó alakja a más kultúrákkal, az iszlámmal való párbeszédnek.

„Mindig nagyon fontos volt számára a jóság. A jóság apostolsága volt az övé. Szerinte a jóság légkörén kívül semmit nem lehet tenni. Az volt számára a legfontosabb, hogy szeresse az embereket, olyannak, amilyenek, ingyenesen. Az a mindennapos párbeszéd, amelyet ma a muszlim testvéreinkkel építünk, éppen erre a dimenzióra épül, a jóság jegyében” – hangsúlyozta Algír érseke. Hozzátette: a falak, a félelmek és a tőlünk különbözőkkel szembeni előítéletek idején nem könnyű megélni ezt az örökséget. Charles de Foucauld szerinte ma azt üzenné: „Ne féljetek!” – ahogyan II. János Pál mondta pontifikátusa kezdetén, és ahogyan Ferenc pápa is kéri ma tőlünk.

Charles de Foucauld 1858. szeptember 15-én született Strasbourgban; szülei korán meghaltak. Svájcban, majd Párizsban egy jezsuita középiskolában tanult. Rendetlen magaviselete miatt egy állami iskolában érettségizhetett, majd a francia Katonai Akadémián tanul tovább két éven át. Tanulmányai után először Franciaországban, majd Algériában szolgált; három évvel később elbocsátották, részben kicsapongó élete miatt. Később újra visszahelyezték a szolgálatba.1882-ben elhatározta, hogy felfedezi Marokkót, Tunéziát és Algériát. Mivel katonai szolgálata lekötötte volna, elhagyta a hadsereget. Feltérképezte az Atlasz-hegységet, amelynek jelentős része ismeretlen volt az európaiak előtt. 1884-ben Henri Duveyrier támogatásával kiadta Felfedezőút Marokkóban című könyvét, munkájáért a francia földrajzi társaság aranymedállal jutalmazta.
1886-ban megismerkedett Huvelin atyával, s élete fordulatot vett: 1890. január 16-án belépett egy szigorú trappista szerzetesközösségbe. 1896-ban Rómába küldték teológiát tanulni; s miután 1897-ben lejárt ideiglenes fogadalma, tanulmányait megszakítva Názáretbe utazott. 1901. június 9-én Verviers-ben szentelték pappá. A Szaharába ment, megpróbált egyszerűen barátja és testvére lenni a sivatagi nomádoknak. Nem téríteni szándékozott, hanem szeretni. Egész életével akarta „kiáltani az evangéliumot”. 1901 októberében az algériai Benni Abbes-be költözött remeteként, püspöki engedéllyel. 1914-ig megírta a francia-tuareg szótárt, mely máig a tuareg szótárak alapját képezi. 1916. december 1-jén egy tuareg csapat, francia ügynöknek vélve, megtámadta és meggyilkolta Charles de Foucauld-t. Charles de Foucauld-t 2005. november 13-án avatták boldoggá.
Foucauld életében nem talált követőre, a Vatikán sem fogadta el az általa megálmodott szerzetesrendet. Tizenhét évvel később, 1933-ban El Abiodh Sidi Cheikh-ben alapították meg a közösséget, amely 1968 óta mint Jézus Kistestvérei működik, egyházi jóváhagyással. 1939-ben, szintén Foucauld példaképe nyomán, Magdeleine Hutin megalapította a Jézus Kistestvérei rend női ágát.

Forrás: Magyar Kurír