Légy kitartó! Küzdj a jóért!

Szent Imre-búcsú a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus iskolában

0
1535

Búcsút ünnepelt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola Szent Imre herceg ünnepén.

A kényszervakáció és a járványügyi szigorítások miatt a templomban csak korlátozott létszámban voltak jelen a diákok, szülők és tanárok. Az iskola teljes közösségének youtube-csatornán keresztül volt lehetősége követni a szentmisét. A szentmise szónoka, Tóth Attila Levente margittai plébános a szeretet jézusi parancsát választotta prédikációja tárgyául, feltéve a kérdést hallgatóinak: akarnak-e úgy szeretni, mint Jézus.

Akarnak-e erre a szeretetre összpontosítani és erre törekedni életük minden percében? Jézus szeretetére, amely nem személyválogató és nem méricskél. Jézus nem méregeti, hogy megérdemeljük-e az ő végtelen szeretetét. Nekünk is el kell felejtenünk annak mérlegelését, hogy a környezetünkben ki mennyi szeretetet érdemel, törekednünk kell önzetlenül szeretni minden társunkat.Ezt a szeretetet egy életen keresztül kell tanulni, mindig többre és többre törekedve.

Így szeretni nem könnyű. Sokszor nehéz megmaradni a szeretetben a nehéz helyzetekben, amikor a társak megbántanak, amikor nem hallgatnak ránk, amikor nem szeretnek minket. Könnyebb megsértődni, elveszteni a kedvünket, esetleg feladni. Viszont ilyenkor tanulhatunk mindig újat a jézusi szeretetről: ha a nehéz helyzetekben, a csalódások idején is megmaradunk a szeretetben.

Annak érdekében, hogy az iskola diákjai minél jobban megismerjék Szent Imre herceg életét és jellemét, Balla Imre iskolalelkész minden tanévben kiválaszt egy lelki mottót és jelmondatot, amely a tanév során a diákok törekvéseinek fókuszában áll. Az előző években a „Mondj igazat!”, majd a „Tarts mértéket!” jelmondatokra figyeltek a diákok. Ezt váltotta fel az idei tanévre választott mottó, amelyet könyvjelző formájában minden diák ajándékba kapott: „Légy kitartó! Küzdj a jóért!” Ezt a tanácsot próbálják a diákok követni az év folyamán minden törekvésükben, döntésükben, az iskolában és iskolán kívül egyaránt.

A szentmisét követően újabb örömteli eseményt ünnepeltek meg szűk körben a jelenlevők: az iskolából nemrég elballagott diákok egyesületének megalakulását, és az öregdiákok által felújított klubhelyiség átadását. A Sanctus Emericus Római Katolikus Egyesület fő célja a jelenlegi diákokkal való kapcsolattartás és közös tevékenységek, érzékenyítő programok szervezése. Az egyesület alapítótagjai nevében Baranka Katalin ismertette röviden az eddigi munkát és a használatra átvett klubhelyiséggel kapcsolatos elképzeléseket. Tervben van egy ütemterv készítése és egy házirend kidolgozása, amelynek alapján az iskolaközösség tagjai bérbevehetik a helyiséget különböző közösségépítő tevékenységekre.

Molnár Izabella

Fotók: Molnár Miklós Csaba