Hiány érintésből

0
2091
Illusztráció: Pexels

Háziorvos tapasztalatai a koronavírus-járvány kapcsán

Napjainkban a legtöbb hírt a koronavírus kapcsán a túltelt kórházakról, a folyosókon is ápolt betegekről, az egyre több fertőzöttről, a fertőző osztályok túlterhelt orvosairól, ápolóiról kapjuk, sokan azonban megfeledkeznek a háziorvosokat megpróbáló feladatokról. Óriási teher, felelősség nehezedik a Covid-időkben egy családorvosra, hiszen a kórház és az esetleges sikeres felépülés, illetve a betegség felismerése között ők a kapu, az otthon gyógyulók pedig az ő felelősségük. Dr. Tóth-Vajas Tímea kolozsvári háziorvos megkeresésünkre elmondta: az egyik legnagyobb probléma, hogy sok beteg elhallgatja a tüneteit.

„Számos páciens nem számol be időben az összes tünetéről, elbagatellizálja a dolgot, azt hiszi, egyszerű influenzáról, nátháról van szó, és úgy jön be a rendelőbe, hogy nem tudjuk előre: ő bizony Covid-gyanús. Ha őszinték és tisztelettudóak lennénk egymással, a mi dolgunk is könnyebb volna ebben az időszakban, és a családorvosi rendelőkben is sokkal kevesebben fertőznék meg egymást” – figyelmeztet a doktornő. Elmondja: a háziorvosok mindennapi élete, munkarendje is teljesen felborult az új típusú koronavírus megjelenése óta. Elsősorban a személyes érintkezés hiánya okoz gondot, hiszen a Covid-gyanús betegek esetében a telefonos konzultáció a javasolt, miközben az orvos sokkal többet, biztosabbat akkor tud, ha meghallgatja, megvizsgálja a pácienst.

Tóth-Vajas Tímea hozzáteszi: a rendelője korábban sokszor nemcsak a fizikai gyógyulás elősegítésének helyszíne volt, hanem a lelki támaszé is, a felhasználható jó tanácsé, a gyógyulást elősegítő jó szóé, mindez viszont napjainkban lehetetlenné vált. A betegek már csak akkor mehetnek be a rendelőkbe, ha nagyon muszáj, ha segítségre van szükség a kezelésben, ha oltásra kell vinni kisgyermeket, de krónikus betegeknek már online küldik a havi recepteket. A doktornő ugyanakkor hozzáfűzi: a munkaidejük meghosszabbodott, hiszen a családorvosoknak nyomon kell követniük az otthon gyógyuló koronavírus-fertőzötteket: két hétig minden egyes nap telefonon konzultálni kell a beteggel, ami egy nagyobb település, térség esetében bizony akár napi 40-50 öt-tíz perces, odafigyelést igénylő beszélgetést is jelent – ez plusz 2-3 óra munka a napi rendelés után. Ugyanakkor komoly feladat szem előtt tartani azt, hogy a Covid-fertőzöttek állapotának nyomon követése, kezelése ne az idősek vagy krónikus betegek kezelésének rovására történjen.

A doktornő ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni: ha úgy látjuk, hogy ismerősünk, családtagunk, rokonunk Covid-gyanús, javasoljuk neki, hogy mindenképpen értesítse a családorvosát, de semmiképpen se menjen be a rendelőbe, hanem telefonon érintkezzen az orvossal. A doktornő azt is hangsúlyozza: felejtsük el az otthon elvégezhető gyorsteszteket, azok nagy része ugyanis vagy nem működik jól, vagy hamis, a legbiztosabb, ha laboratóriumi tesztet végeztetünk egy erre akkreditált intézménynél. A kolozsvári családorvosnő számtalanszor tapasztalta, hogy negatív gyorsteszttel, influenzás tünetekkel érkezett a beteg a rendelőbe, de miután a doktornő javaslatára PCR-tesztet is végeztek, az már pozitív lett. Ha a beteg nagyon rosszul van, mentőt hívnak hozzá, és ők vesznek mintát a teszthez: ennek az eredménye azonban későn érkezik meg, akár napok múlva, mivel rengeteg a tesztelendő beteg.

Ha már kiderült a betegség, a doktornő első lépésként az immunrendszer erősítését javasolja: 2000 milligrammnyi C-vitamin bevitelét naponta, emellett napi 1000 milligramm D-vitamint és 50 milligramm cinket fogyasszunk. A kezelés ugyanakkor tünetfüggő, de hasonló az influenza esetén szedett gyógyszerekhez: Paracetamolt, Nurofent, váladékoldó tablettákat, köhögéscsillapítókat is javasolhat az orvos. Súlyosabb esetben, ha a vírus már a tüdőt támadja, a doktornő az Astha 15 nevű gyógyszert javasolja, amiből napi egy tabletta erősíti a tüdőt, a vérrögök keletkezésének megelőzésére pedig aszpirint javallott szedni minden délben. Az aszpirin és tüdőerősítő gyerekeknél nem jöhet szóba, de az immunerősítés az említett módon mindenképpen fontos ebben az időszakban. Ugyanakkor, míg felnőtteknél ritkább a koronavírus miatti hasmenés, hányás, gyerekeknél gyakoribb tünet: ezekre is ismerős kezelést ír elő az orvos. Ilyen esetben áfonyával vagy áfonyakivonattal lehet próbálkozni, ha ezekkel sem szűnik a hasmenés, akkor érdemes megkérdezni az orvost, hogy milyen gyógyszert vegyünk a gyermeknek.

„Fontos, hogy támogatásunkról biztosítsuk a megbetegedett hozzátartozónkat, ismerősünket, de legyünk körültekintőek. Ha segítségre szorul, akkor menjünk el hozzá személyesen is, ha megkaptuk a koronavírus elleni oltást, de mindenképpen tegyünk maszkot. Oltottként többet tudunk tenni a szerettünkért: főzzünk neki, vásároljunk be, végezzük el helyette a házimunkát, hogy minél többet pihenjen, a legfontosabb, hogy valamilyen módon juttassuk el hozzá a szükséges gyógyszereket, hiszen a beteg nem mehet ki két hétig” – javasolja a doktornő. Hozzáteszi: ha már kórházban fekszik a hozzátartozónk, tudatában kell lennünk a ténynek, hogy csak súlyos betegeket utalnak be, éppen ezért, ha nem intenzív terápián van, fontos, hogy minél többet beszéljünk vele, a lelki támasz elengedhetetlen. Tóth-Vajas Tímea úgy fogalmaz: legyünk tisztában vele, a kórházba kerülés és a komoly fertőzés nem mindenkinél végzetes lefolyású, a gyógyulásra igenis van esély. Keresztény gondolkodású orvosként az oltás mellett az ima erejét is hangsúlyozza: javasolja, hogy a személyes imádság mellett akár csoportosan is kérjük egy-egy beteg hozzátartozónk gyógyulását a Mindenhatótól.