Oros Tibor-Roland: merjetek nagyot álmodni

Közelebb hozni a teológiát: 25 év, 25 évfolyam

0
1520
Oros Tibor-Roland a Nagyváradi Egyházmegye diakónusa

A papi szolgálatra készülő teológusként a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Karának alapképzését követően szintén a kar keretei között Gyulafehérváron folytatta tanulmányait 2015-ben Oros Tibor-Roland, a Nagyváradi Egyházmegye diakónusa. Tasnádon született. 2012 és 2015 között Kolozsváron elvégezte a didaktikai teológia szakot. 2015-től Gyulafehérváron tanul a Pasztorális Teológia Intézetben.

Mit adott számodra a teológiai?

A kolozsvári teológia a hivatásom útján való elindulásban bátorított és erősített meg. A gyulafehérvári teológia küldetéstudatot adott.

Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara. Az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból november 12–13. között Közelebb hozni a teológiát címmel nemzetközi jubileumi szimpóziumot szervez a kar, az elmúlt 25 évet pedig a 25 évfolyam diákjaival készült interjúkkal idézzük fel. 2007-től a papi szolgálatra készülő teológus hallgatók is a BBTE Római Katolikus Teológia Karának keretei között végzik egyetemi tanulmányaikat Gyulafehérváron, ők is bekapcsolódnak az emlékezésbe.

Mit jelent 2021-ben kereszténynek lenni?

2021-ben is meg kell mutatnunk a körülöttünk élők számára hitünket. Azt, hogy hogyan éljük meg az örömöket és a nehézségeket a mindennapokban.

Milyen útravalót adnál a teológia elkövetkező nemzedékének?

Merjetek nagyot álmodni. A teológia nem csak képzést biztosít, annál sokat többet ad. Segít megtalálni azt a hivatást, azt az életet, amelyet Isten álmodott meg számunkra.