Egy újabb élmény a Caritas önkénteseivel

0
1147

A Gyulafehérvári Caritas önkéntesei számára minden évben megrendezik az Összefűzőt. Idén tizenegyedik alkalommal Homoródfürdőn tartották október 22−23. között, melynek témája az elsősesélynyújtás volt. A Hargita megyei önkéntes csapat mellett néhány résztvevő Maros és Kovászna megyéből érkezett, így a résztvevők száma elérte a harminc főt. Az elsősegélynyújtás szakszerű elsajátításában a Salvatore Egyesület két előadója, Buna Hunor és Buna Attila segítette a résztvevőket.

A képzés keretén belül általános sürgősségi esetek ellátásról, újraélesztésről, idegentestes fulladásról, a beteg stabil oldalfekvő pozícióba való helyezéséről, a 112 sürgősségi szám hívásáról, valamint a szemi-automata és automata defibrillátor használatáról tanultak az önkéntesek.

Az esetszimulálásokat és az elméleti anyag gyakorlatba ültetését a korszerű csecsemő-, gyerek-, felnőtt- és trauma elsősegélybabák segítették. A képzés végén minden résztvevő vizsgafeladat teljesítésével tett tanúbizonyságot a megszerzett tudásról. A tizenöt perces próbatétel országos premiernek számító interaktív alkalmazással és VR szemüveggel, a virtuális valóságban történt, ahol egy fiatal fiút kellett újjáéleszteni. Minden résztvevő sikeresen teljesítette a vizsgafeladatot.

Ezen alkalmak után, a tarsolyba a megszerzett tudás mellé bekerülnek új barátságokat, új emlékek, sok mosoly, szeretet és figyelem. A résztvevők mindenkinek ajánlják az elsősegélynyújtó képzéseken való részvételt, hiszen úgy gondolják, krízishelyzetekben nem maradnak tétlenek, és segítséget tudnak nyújtani akár idegennek, akár családtagnak.

Tamás Abigél-Annamária úgy fogalmazott, hogy az Összefűzőt egy családként lehet jellemezni. Család azért, mert mindig biztonságot, végtelen nagy empátiát, szelídséget, tiszteletet, és ami a legfontosabb, hogy nagyon sok bölcsességet kaphatok, tapasztalhatok meg. S mindezek mellett még annyi mindent képesek adni, miközben cserében csak annyit kell tennünk, hogy teljes, tiszta, őszinte szívvel nyitunk az ott lévő közösség felé.

A kétnapos képzés Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának és Hargita Megye Tanácsának támogatásával valósult meg.

György Mária Angéla