Ambrus Katalin: hagyjunk nyomot magunk mögött

Közelebb hozni a teológiát: 25 év, 25 évfolyam

0
1674
Ambrus Katalin a tizenkilencedik évfolyam tagja volt a teológia karon

A tizenkilencedik évfolyam tagjaként 2014 és 2017 között járt alapképzésre a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Karára Ambrus Katalin. Alapképzésen didaktikai teológia szakon, míg mesteri képzésen két évvel később pasztorális tanácsadás szakon végzett. A teológia elvégzése után takarítással kezdett foglalkozni, s jelenleg is takarítónőként dolgozik.

Mit adott számodra a teológia?

A teológia közösséget, tudást és élményeket adott számomra. Közösséget, ahol megtapasztaltam az elfogadást, befogadást, mind a szaktársak, mind a tanáraim részéről. Továbbá sok új információval is gazdagodtam, amely által jobban megismerhettem a katolikus hitet. Ugyanakkor a teológián olyan élményekben is részem lehetett, amelyeket más egyetemen vagy az életben máshol nem tudtam volna megtapasztalni. A szaktársakkal közösen például lelkinapokon vettünk részt, kirándulni voltunk, gólyabált szerveztünk, végzősöket búcsúztattunk. Ezeket az emlékeket őrzöm, néha visszagondolok rájuk, és örülök, hogy ezeknek az élményeknek én is a részese lehettem. Nem bánom, hogy akkoribban a teológia kart választottam, mivel úgy gondolom, hogy nem véletlen, hogy ezt tanultam.

Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara. Az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból november 12–13. között Közelebb hozni a teológiát címmel nemzetközi jubileumi szimpóziumot szervez a kar, az elmúlt 25 évet pedig a 25 évfolyam diákjaival készült interjúkkal idézzük fel.

Mit jelent 2021-ben kereszténynek lenni?

Minden egyes nap adódik valami nehézség minden ember életében, akár kisebb, akár nagyobb problémák, amelyekben sokat segíthet a keresztény élet, a vallásosság, az Istenbe vetett hit, amely erőt, bátorságot, kitartást, alázatot, empátiát ad. Számomra nagyon fontos, hogy embertársaimat, felebarátaimat igyekezzem úgy elfogadni, amilyennek Isten teremtette őket. Van egy kedves idézet Kiss Tamástól, amit nagyon szeretek, sokszor szoktam mondogatni magamnak is, mivel lényegesnek tartom az emberséget, amelyet nap mint nap igyekszem gyakorolni. Így hangzik az idézet: „Nem fontos, hogy hosszú országúton poroszkálva haladjunk, fontosabb tán, hogy magunk után egy-két lábnyomot hagyjunk.” Egyszóval 2021-ben is legyünk jó keresztények és szeressük embertársainkat.

Milyen útravalót adnál a teológia elkövetkező nemzedékeinek?

Az elkövetkező nemzedéknek útravalóul azt mondanám, hogy soha ne szégyelljék azt, hogy teológiát tanulnak, bátran vállalják fel bárhol és bármikor. Továbbá gyűjtögessenek élményeket, új információkat, és sose feledjenek el szeretni.