A létezés legalsó bugyrából vatikáni bélyegek tervezéséig

0
845

Az utcáról mentette meg egy szerzetes, ma karácsonyi bélyegeket tervez a Vatikánnak. Adam Piekarski fordulatos élete.

A lengyel férfi öt évig élt Rómában szó szerint az utcán, miután már az azt megelőző 15 évben is hajléktalan volt. Élete annak köszönhetően vett új fordulatot, hogy Leszek Pyś lengyel redemptorista felfedezte: Rómában hajléktalanként élő honfitársa tehetségesen fest.

A 42 esztendős férfi a Crux Now katolikus portálnak elmondta, több mint egy éve Leszek Pyś meglátta rajzolás közben és megkérdezte, festene-e egy portrét a kápolnájukba. Így ment híre tehetségének, ennek köszönhetően 2021 áprilisában Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás felajánlott egy műhelyt Piekarskinak a Palazzo Miglioriban, abban a palotában, amelyet a Vatikán hajléktalanok szállásául használ.

A lengyel művész éppen a születésnapja előtti napon költözhetett be a műhelybe, ahol azóta megbízásra családokat, házikedvenceket, gyerekeket fest. Nem sokkal később jelentős feladatra kérte fel a Vatikán: két bélyegtervvel bízták meg 2021 adventjére és karácsonyára.

Piekarski elmondta, még mindig nem tudja elhinni, hogy ekkora megtiszteltetés érte, annak ellenére, hogy ő egyszerű mesterembernek tartja magát. Reméli, nem fogja túlságosan elborítani az örömmámor, amit a megbízatás váltott ki belőle, és nem vezeti őt veszélyes vizekre.

Az alkoholizmussal küzdő férfi elmondta: „A függőség továbbra is ott van, és a Sátán különösen bedobja magát az ilyen győztes pillanatokban, hogy megszerezzen magának. De igyekszem kitartani, és a munka nagyon sokat segít.”

A vatikáni bélyegekhez két népszerű témát festett meg: a szent családot és a háromkirályokat – az utóbbit egészen különleges módon oldotta meg: a három arc három hajléktalan arca, akiket a Palazzo Miglioriban ismert meg, és magukon hordozzák sok olyan ember vonásait is, akiket az utcán töltött csaknem két évtizedben látott.

„A létezés legalsó bugyrában éltem, és azt gondoltam, hamarosan véget vetek ennek a nyomorult életnek. De Istennek más tervei voltak számomra, és elküldte Leszek atyát, aki segített rajtam” – osztotta meg Piekarski.

Krajewski bíboros hasonlóan lelkes honfitársa megbízatása miatt. „Ez szinte forradalom a Vatikánban, hogy egy hajléktalan ember festi a híres bélyegeket. És rendesen meg is fizették!” – mondta a pápai alamizsnás a Cruxnak.

A sok dicséret ellenére, amelyeket munkássága elismeréseként kapott, Adam Piekarski nem tör dicsőségre. „Valami meghalt bennem azokban az években az utcán… Nem kívánom újrafesteni a Sixtus-kápolnát.” Békés életre vágyik, amelynek a középpontjában a munkája áll.

Forrás: Aleteia.org/Magyar Kurír

Fotó: Vaccari News