Megújul a temesvári piarista templom tetőszerkezete

0
1267

A temesvári egykori piarista templom három szakaszban újul meg, az első két szakaszban a tetőszerkezet újult meg, a most zajló további felújítási munkálatok során szintén a tetőszerkezeten dolgoznak, a templomhoz tartozó, a líceum két épületszárnyát a templom épületével összekötő folyosók tetőszerkezete is megújul majd és új borítást kap a sekrestye.

A Teleki László Alapítvány a Rómer Flóris terv keretében 25 millió forint, vagyis 337 500 lej értékű összeggel járult hozzá a temesvári piarista templom felújításához. A 2020-as és a 2021-es alapítványi döntésükkel lehetővé tették, hogy megújuljon a piarista templom tetőszerkezete. A munkálatok első és második szakaszát az alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően sikerült elvégezni.

A felújítás során a következő munkálatok valósultak meg: a tetőn lévő elavult cserepek, a régi rozsdás csatornák és lefolyók, a cserepeket tartó elkorhadt lécek, gerendák és szarufák levétele. Ahol szükséges volt, kicserélték a gerendákat és a szarufákat. A tetőre új lécek, cserepek, cinklemezek, cink csatornák, lefolyók, könyökcsatornák kerültek, és hófogókat is felszereltek. Felújították továbbá a régi díszítőelemeket.

A harmadik szakasz munkálatait 15 millió forint, vagyis 202 500 lej értékben a magyar kormány magyar templomfelújítási programjából és a hívek adományából sikerül megvalósítani. Ebben a szakaszban folytatódik a templomtető renoválása. A munkálatok alatt megújul a templomhoz tartozó, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum két épületszárnyát a templom épületével összekötő folyosók tetőszerkezete is. Itt kicserélik a fa tartószerkezet nagy részét. Új cinklemez borítást kap a sekrestye tetőzete.

A munkálatokat a Bogdán Gábor által vezetett BG Contec cég végzi. Hálás köszönet a támogatásért!

Kocsik Zoltán templomigazgató

MEGOSZTÁS