Nemzetközi jubileumi szimpóziummal ünnepli 25. születésnapját a teológia kar

0
2296
Neves előadók tartalmas előadásaival készül a BBTE Római Katolikus Teológia Kara

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Daniel David, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a díszelőadója a BBTE Római Katolikus Teológia Kara által Közelebb hozni a teológiát címmel szervezett nemzetközi jubileumi szimpóziumnak, amelyet november 12–13. között tartanak online. Kettős évfordulót ünnepel a teológia kar: az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli.

A hatályos járványügyi előírások miatt az érdeklődők kizárólag online követhetik a rendezvény élő közvetítését a Római Katolikus Teológia Kar közösségi oldalán. Aki be szeretne kapcsolódni a Zoom felületén keresztül az előadásokba, az az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhet: https://forms.office.com/r/VQhP2xp4b5.

A nemzetközi jubileumi szimpóziumot november 12-én, pénteken 15 órakor nyitják meg, ezt követi 15:30 órától Erdő Péter bíboros A teológia karok szerepe és jövője a 21. századi egyetemek világában címmel tartott díszelőadása. Daniel David, a BBTE rektora Are universitatea modernă nevoie de o platformă umanistă? [Szüksége van a modern egyetemnek egy humántudományi platformra?] címmel 16:15 órától tartja meg díszelőadását.

Másnap, november 13-án, szombaton 9 órától kezdődően Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Gábor Csilla egyetemi tanár, Marton József emeritus egyetemi tanár, illetve Zamfir Korinna egyetemi tanár tartanak előadást. A teológia kar konferenciára hívta a doktoranduszokat is az évforduló alkalmából. A doktoranduszok konferenciáját Tamási Zsolt iskolaigazgató előadása vezeti fel a 15 órától kezdődő megnyitót követően, majd a doktoranduszok mutatják be az általuk kutatott témákat.

A szimpóziumot megelőző 25 napban, október 18-tól november 11-ig a Római Katolikus Teológia Kar a Romkat hírportállal együttműködésben minden nap egy teológusévfolyam egy-egy tagjával készült interjú során idézik fel az elmúlt 25 évet, illetve arra keresik a választ, hogy mit jelent kereszténynek lenni a 21. században. 2007-től a papi szolgálatra készülő teológushallgatók is a BBTE Római Katolikus Teológia Karának keretei között végzik egyetemi tanulmányaikat Gyulafehérváron. Ők is bekapcsolódnak az emlékezésbe, így október 29. óta naponta két interjú segíti a múltidézést, illetve a jövőre tekintést.