Életfogytiglani börtönbüntetés a comói pap tunéziai gyilkosának

0
1391
Don Roberto Malgesini és a rá jellemző gesztus, a befogadó szeretet kitárt karja. Fotó: Vatican News

A Comói Törvényszék döntése életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az 56 éves tunéziai Ridha Mahmoudit, aki tavaly szeptember 15-én megtámadta és 25 késszúrással megölte don Roberto Malgesinit, akit pedig a „szegények, a legutolsók és a migránsok papjának” tartottak. Az egy hónapig tartó tárgyalás során a tettes soha nem adta jelét annak, hogy megbánta volna a tettét.

A comói esküdtszék elutasította a védelem kérelmét, hogy nyilvánítsák tudati és akarati szempontból beszámíthatatlannak a vádlottat. Massimo Astori ügyész arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkos teljesen tisztában volt azzal, amit a bűncselekmény elkövetésekor művelt és bűncselekménye előre megfontolt szándékú volt, hiszen a konyhakést két hónappal korábban megvásárolta. A vád bizonyítékai közt szerepel többek között az a videófelvétel, amely magát a gyilkosságot mutatja, azt, amint Ridha Mahmoudi az áldozat házához érkezik, s amikor találkozik vele, föléje hajolva késszúrásokkal megöli – adta hírül az Avvenire katolikus napilap.

Hatszor kiutasították Olaszországból     

A tunéziai Ridha Mahmoudit az olasz hatóságok hat rendben kiutasították az országból, ám e végzéseket sosem hajtották végre, így továbbra is maradt, mégpedig Como városában. Don Roberto Malgesini tudott ezekről a bírói rendelkezésekről és arra próbálta rávenni a tunéziai férfit, hogy saját érdekében önként térjen vissza hazájába.

Agresszív személyiségű ember

Ridha Mahmoudi harminc évvel ezelőtt érkezett Olaszországba. Eleinte munkásként dolgozott, majd miután hajléktalanná vált, egyre agresszívebbé vált. Don Roberto Malgesini éppen emiatt állt mindig mellette, hogy lelkileg is segítse a tunéziai férfit az elszigeteltségében. A férfi erőszakosan bánt felségével, sértegette a helyi Caritas munkatársait. Don Roberto orvosok és ügyvédek segítségét kérte támogatottja érdekében.    

Don Roberto éppen reggelit vitt a rászorulóknak      

Az ismert adatok tükrében a merénylő 2020. szeptember 15-én reggel hét óra előtt ért a Szent Rókus-templom melletti plébániához, ahol Don Malgesini lakott, aki szokása szerint ekkor pakolta be az autójába a rászorulók reggelijének szánt ennivalót és meleg italt. Nem volt senki körülötte, aki segítségére siethetett volna, amikor Ridha Mahmoudi odaért. A térkamera videófelvétele szerint négy és fél perc alatt sújtotta főként az áldozat fejét 25 vágással, majd miután végzett egykori jótevőjével, a városi csendőrség laktanyájához ment, ahol dörömbölve azonnali bebocsátást kért. „Árulók vagytok – mondta – megöltem a Szent Rókus plébánosát”.

Utolsó gesztusa: egy mosoly, utolsó szava: köszönet

Miután tettét követően a gyilkos elmenekült, arra járók siettek a megkéselt don Roberto megsegítésére. Utolsó szava ez volt hozzájuk: „Grazie! Köszönöm!” Oscar Cantoni püspök, Como főpásztora a don Roberto halála egy éves évfordulóján tartott szentmise homíliájában mondta: „Boldog pap volt ő, akinek utolsó gesztusa egy mosoly volt és utolsó szava a köszönet”.

A város máig döbbenten áll a gyilkosság ténye előtt, nem tudják összeegyeztetni a jóságot a barbársággal. Don Roberto munkatársai, a Caritas önkéntesei folytatják munkájukat.

P. Vértesaljai László SJ, Vatican News