Gozner Artúr: a hiteles keresztény sokszor a nehezebb utat kell válassza

Közelebb hozni a teológiát: 25 év, 25 évfolyam

0
1635
Gozner Artúr a tizennegyedik évfolyam tagja volt a teológia karon

A tizennegyedik évfolyam tagjaként 2009. és 2012. között járt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Karára Gozner Artúr. Jelenleg három településen, négy iskolában dolgozik hitoktatóként és nagyon szereti. Mindezek mellett próbál a tasnádi plébánia életében is szervesen részt venni. Felesége is a teológia karra járt, van egy kislányuk, akit nagyon szeretnek.

Mit adott számodra a teológia?

Azokban az években a teológia elsősorban egy biztos közösséget adott számomra. Olyan embereket, akikhez bátran fordulhattam. Megértő, segítőkész tanárokat, és olyan társakat, akikkel lehetett együtt dolgozni, tanulni, de természetesen szórakozni is. Emlékeim szerint gyakran szerveztünk évfolyamunk és a kar minden diákja számára farsangi bulikat, születésnapokat, kirándultunk, részt vettünk a kolozsvári diáknapokon (úgy tudom a kar történetében elsőként) is. És természetesen örök élmény marad a bentlakásos élet! Úgy gondolom sokkal többet kaptam ettől a kartól akkor, mint ezt valaha is reméltem, hiszen mind a mai napig szívesen emlékszem vissza az ott töltött évekre.

Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara. Az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból november 12–13. között Közelebb hozni a teológiát címmel nemzetközi jubileumi szimpóziumot szervez a kar, az elmúlt 25 évet pedig a 25 évfolyam diákjaival készült interjúkkal idézzük fel.

Ajándékként az élethez legfontosabbakat kaptam meg a teológián, hitet, családot, hivatást. Itt ismertem meg a feleségem, és az itt szerzett végzettségemnek hála hitoktatóként dolgozom, valamint jelenleg állandó diakonátusi képzésben vehetek részt.

Mit jelent 2021-ben kereszténynek lenni?

2021-ben kereszténynek lenni úgy gondolom egy komoly, de szép feladat. Őszintén kell vállalnom és megvallanom kereszténységemet. Sokszor azzal jár, hogy a nehezebb utat kell választanom, hogy hiteles keresztény maradjak, vagy éppen azzal, hogy nem néznek teljesen normálisnak. Vállalni és megmutatni kell kereszténységünket, bátran és elkötelezetten, még akkor is, ha sajnos ez nem éppen mondható jelenleg „divatosnak”.

Milyen útravalót adnál a teológia elkövetkező nemzedékeinek?

Szeretnék mindenkit bátorítani arra, hogy végezze el Kolozsváron a teológiát és nem csak a bentlakás lehetősége miatt. Olyan közösség része lehetsz, amelyet más kar nem tud megadni és egy olyan világkép tárul eléd, amely egyedi a kolozsvári életben, amelyhez bármikor visszatérhetsz.