Fától az erdőt, avagy az információk tömeges adatosítása

0
882

A minket körülvevő információk tömeges adatosítása, mesterséges intelligencia általi elemzése és széleskörű felhasználása forradalmasítja ma ismert világunkat, de magában hordozza a személytelen társadalom vízióját is – figyelmeztet Kiss Ulrich jezsuita. Szerinte mégsem kell félnünk a Big Datától, hanem meg kell ismernünk. Ezzel a céllal szervez konferenciát a Management by Jesus október 29-én. A témáról Tóth Ákos, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatója kérdezte az alapítót.

Miért fontos, hogy ma a Big Datáról beszélgessünk?

A Big Data minden előrejelzés szerint felforgatja a globális világgazdaságot, a termelést, a logisztikát és a közlekedést, a társadalmi viszonyokat és a tudományt – annak művelését és társadalmi hatását egyaránt –, de lakó- és munkakörnyezetünket, sőt végső soron rálátásunkat is a világra. Mondjam azt, hogy mindent? Semmi sem lesz úgy, mint korábban… A nagy kérdés az, hogy jó-e ez nekünk? Mert egyelőre lelkesen rohanunk a kijelölt világba, az adatosítás világába.

Milyen konkrét esetekben és hogyan használják a Big Datát?

Jelenleg elsősorban a marketing használja, rejtett fogyasztói igények felderítésére, ami az érintettek szerint jó. De jónak számít a meteorológiai előrejelzésekben történő felhasználása is, ami forradalmasítja a helymeghatározást. Ezen alapszik aztán sok alkalmazás, amely lehetővé teszi például, hogy lényegesen olcsóbban repüljünk. Nagy üzlet. Big Data – big business! Amit azonban látni kell, és először semlegesnek tűnhet, hogy minden alkalmazás alapja az, hogy adatosítjuk, vagyis számalakba öntjük az információt. Csak hát a kapcsolatainkból is adat lesz. Hitelt tagadhatnak meg tőlünk addig számunkra, de még a bankunk számára is rejtett adatok alapján. És az értékelést az MI, a mesterséges intelligencia végzi. Egy gép. Sokan ezért egy teljesen személytelen világot vizionálnak. És ha nem vigyázunk, rémálmaink valósággá válnak.

Milyen hatást fejthet ki a Big Data kutatása és használata a társadalomra?

Engem az európai civilizáció alapjait fenyegető adatkultusz zavar. A technika úgy működik, hogy az adatok egy része nyugodtan lehet hibás, amíg elegendő, azaz töménytelen adatunk van. Sok lúd disznót győz. A mondást a Wikipédia szerint „annak kifejezésére mondják, hogy a túlerő ellen az erőseknek sincs esélyük, illetve fordítva is igaz: a gyengébbek is legyőzhetik az erősebbet, ha sokan vannak”. Lám, itt is bebizonyosodik a kínai bölcsesség: a krízis veszély is, esély is. Civilizációnk alapjait rengetheti meg, de a probléma megoldását is kínálja. A rendszer negatív hatásait szabotálhatjuk magával a rendszerrel. De ehhez jól kell ismerni. Legyen a Big Data tananyag, megfelelő gyakorlatokkal, már az általános iskolákban is.

Hogyan kapcsolódik személyesen a Big Data témájához?

A kulturális forradalom mindnyájunkat érint. Kevesen értik, mi is történik velünk. Szeretnék ezek egyike lenni, és segíteni embertársaimat, hogy felnyíljon a szemük: hogy azért lássák még az adatoktól a valóságot, ne takarják el azt, mint a szólásban a fa az erdőt. Főleg, ha a fa maga az erdő.

A Big data-ról szóló VI. MbJ szimpóziumról olvasóink, az érdeklődők bővebben itt tájékozódhatnak: www.mbjszimpozium.hu; www.jezsuita.hu/vimbjszimpozium

Kiss Ulrich SJ: Tanulj Jézustól, a világ bizonyítottan legsikeresebb menedzserétől

Február 1-je óta minden magyar újszülött okmánykelengyét kap, egy elektronikus kártyaszerűséget, amely tartalmazza az összes eddigi személyi okmányt. Az elnevezés mulatságos. A pelenka és babacipő mellett kapunk tehát egy számot. Életre szól. Egy újszülöttet nem lehet meginterjúvolni, mit érez, hogy adathalmazzá válik. Mire felnő, és kérdezhetnénk, valószínű, hogy számára ez a dolgok természetes rendje lesz, és el sem tudja képzelni a világot digitalizáció nélkül. Pedig addigra a minket körülvevő ezeregy tárgy is adatforrás és adattároló lesz. Az egészet úgy hívják, hogy Big Data. Mint a mesékben, a tárgyak társalognak, ezt meg IoT-nak, Internet of Thingsnek becézik. Csodás dolgokat mesélnek róla. A digitális Dorothynak nincs szüksége boszorkányokra, közvetlenül a varázscipőkkel cseveg. És azok akár egymás között elintézhetik a cipőcserét, nincs szükségük emberi beavatkozásra. Újra lehet forgatni Oz legendás történetét. Mert a Big Data felforgat mindent. Fogyasztási és tanulási szokásainkat, a munkapiacot és a piacokat általában. S nem mese, de sokan lesznek milliárdosok. Mások meg koldusszegények. A mesének némely tétele tényleg mesés. Így nem baj, ha adataid egy része pontatlan és hibás, mindaddig, amíg sok, nagyon sok van belőlük. És ha nagyon sok van belőlük, nagyon sokat lehet keresni velük. Akkor is, ha rég elfelejtett statisztikákat ástunk elő titkos rejtekekből. Ha el akarsz igazodni ebben a mesevilágban, netán e tudásodat vállalkozásod felvirágoztatására akarnád bevetni, ne hagyd ki a szimpóziumot. Nem csak adatmilliomosoknak ajánljuk!

Forrás: jezsuita.hu

MEGOSZTÁS