A kortárs magyar építészet legjobbjai

0
1860
A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont megáldása

Egyházi épületek is szerepelnek a magyar építészet legjobb alkotásait ismertető versenyben Magyarországon, a Média Építészeti Díja 2021 épület kategóriájában közönségdíjért versenyezhet a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont, a pásztói Magyar Szentek Katolikus Óvoda és a budapesti Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka.

A verseny célja, hogy a magyar építészet legjavával ismertessék meg az építészet iránt érdeklődők egyre tágabb körét. A 17. alkalommal meghirdetett versenyen idén először nyílik lehetőség, hogy az online építészeti napilap olvasói ne csak a „kommentszekcióban” nyilvánítsák ki véleményüket, hanem az általuk leginkább kedvelt projekteket közönségdíjjal is jutalmazhassák. 2021. október 31-ig lehet szavazni a Építészfórum honlapján keresztül. 

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja tizenhét éve mutatja be a kortárs magyar építészet legkiemelkedőbb és legizgalmasabb munkáit. A nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri idén több mint 160 alkotás közül választotta ki a legjobbakat. A pandémiával nehezített 2020-as évben a gálát a hagyományoktól eltérően 2021 februárjában tartották on-line térben, idén a finalisták november 6-án 17 órakor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be munkájukat a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló médiazsűri és a nagyérdemű közönség előtt.

Ebben az évben összesen 79 épületet, 63 tervet és 20 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül két családi ház, egy óvoda, egy tornacsarnok és egy iroda verseng az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzik meg egymással. 

A Média Építészeti Díját még az Építészfórum két alapító főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hozták létre, azóta minden év őszén ez a megmérettetés tartja lázban nemcsak a szerkesztőséget, de az építészek közösségét is. A verseny célja, hogy a magyar építészet legjavával ismertessék meg az építészet iránt érdeklődők egyre tágabb körét.

Díjra esélyesek

A 2018 és 2020 között épült Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont a 17. Média Építészeti Díja 2021 Épület kategóriában versenyezhet a közönségdíjért.

Gutowski Robert építész 2021. október 11-én vette át dr. Cser-Palkovics András polgármestertől Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének elismerését, a Schmidl Ferenc építészeti díjat a látogatóközpont terveiért. Most országos elismerésben részesülhet az épület.

A pásztói katolikus óvodának, amelynek hátsó szárnyát újították fel, a funkcióhoz illő, játékos eszközökkel teremtve izgalmas környezetet. A Szacsvay Gergely, Szederkényi Lukács és Ghyczy Dénes Emil által tervezett épületet bizonyára a gyerekek is nagy örömmel vették birtokukba, fokozatosan fedezve fel apró részleteit és változatos belső tereit.

A budai Szent Margit Gimnázium Fábián Gáspár által tervezett együttesét a tavaly bővítették tovább. Az új Szent Gellért Terem az építész stúdió (Félix Zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely) tervei alapján képviseli a 21. század jegyét a patinás épületegyüttes udvarán.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum/Székesfehérvári EgyházmegyeEpiteszforum.hu/Magyar Kurir

Képek forrása: Bujnovszky Tamás/Epiteszforum.hu; Berta Gábor/Székesfehérvári Egyházmegye; helyiiroda és AU Műhely/Epiteszforum.hu; Kenéz Gergely/Epiteszforum.hu