Magyarországra látogathat Ferenc pápa 2022-ben

0
2227

Ferenc pápa egy esetleges újabb magyarországi látogatásáról először a Magyar Kurír kérdésére válaszolva beszélt szeptember 15-én, a Pozsonyból Róma felé tartó repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztatóján. A szentatya akkor ezt mondta: „Megígértem az elnökötöknek – ez már a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy megvizsgáljuk, jövőre vagy az azt követő évben el tudnék-e jönni.” A hírrel most külföldi hírügynökségek tudósításai nyomán a Magyar Távirati Iroda is foglalkozott.

Görögországba és Ciprusra utazik Ferenc pápa december első hetében – jelentette pénteken, október 22-én a Kathpress az egyházfő Télam argentin hírügynökségnek adott interjújára hivatkozva. A pápa arra is utalt, elképzelhető, hogy Magyarországra is hamarosan ellátogat. A katolikus egyházfő arra nem tért ki, hogy mi volna újabb magyarországi látogatásának az apropója.

Egyelőre még nem tudni biztosan, hogy a december 3-5. közötti görögországi és ciprusi látogatás során elutazik-e a pápa Leszbosz szigetére, ahol 2016 áprilisában kitérőt tett egy menekülttáborba.

Hivatalos bejelentések szerint 2022-re afrikai és óceániai utat tervez a katolikus egyházfő, illetve egy még 2020-ra előjegyzett kelet-timori és pápua új-guineai látogatást akar bepótolni. A Télamnak adott interjúban Ferenc pápa utalt arra, hogy esetleg még egy kongói és egy magyarországi látogatás is szóba jöhet a jövőben.

A katolikus egyházfő szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából járt Budapesten, ahol a Hősök terén csaknem százezer hívő előtt mutatotott be szentmisét.

Forrás: MTI