Péter Júlia: Isten mindannyiunkat kapcsolatra hív

Közelebb hozni a teológiát: 25 év, 25 évfolyam

0
1958
Péter (szül.: Ilyés) Júlia a harmadik évfolyam tagja volt a teológia karon

A harmadik évfolyam tagjaként 1998. és 2002. között járt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karára Péter Júlia, aki a teológia mellett angol mellékszakot választott. Az évfolyamtársai még Ilyés Júliaként ismerték meg, 2004-ben ment férjhez, azóta három gyermek édesanyja. Az egyetem befejeztével két évet a Regnum Christi alapítványnál tevékenykedett Marosvásárhelyen, 2004 óta angoltanárként dolgozik szülővárosában, Székelyudvarhelyen. Arra buzdítja a teológián tanuló hallgatók új generációit, hogy ne elégedjenek meg azzal, hogy Istenről tanulnak, hanem éljenek Istennel a mindennapokban.

Mit adott számodra a teológia?

A teológia számomra Kolozsváron az otthon érzését adta. Az egyetem első évétől kéz a kézben voltam a Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) aktív közösségi tagja és a teológia kar lelkes tanulója. A lelkészségen működő testvéri közösség (ma a nevük Mécses csoport) szolgálta Istennel való kapcsolatom személyessé válását. A szentháromságos Istennel való bensőséges kapcsolatom alapjait kaptam a lelkészségen, s aztán erre jöhetett az Istenről szóló tudomány gazdag kincsesbányájának felfedezgetése az egyetemen. A tanáraink felhívták a figyelmünket, hogy ők Istenről beszélnek, hisz a teológia Istenről szóló tudomány, ami nem helyettesítheti az Istennel való kapcsolatunk megélését, ápolását. Isten mindannyiunkat kapcsolatra hív. Csodálatos volt hallani tanáraink szájából, hogy Isten hogyan tárta fel magát a történelem folyamán, hogyan érthetjük meg jobban őt, tanítását, a Szentírást, a szentmisét, egyházi dokumentumokat stb. Ezek a tanulmányok tökéletesen kielégítették tudásvágyam.

Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara. Az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból november 12–13. között Közelebb hozni a teológiát címmel nemzetközi jubileumi szimpóziumot szervez a kar, az elmúlt 25 évet pedig a 25 évfolyam diákjaival készült interjúkkal idézzük fel.

Igazi családdá formálódtunk az évfolyamon. Különböző mellékszakjaink ellenére a teológia kar egy nagy családdá formált minket. Tanáraink nagy szeretettel és tisztelettel viszonyultak hozzánk. Másodéves voltam, amikor átadták az új bentlakást a Szentegyház utcában, ahol lakhattam három évet. Ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat az életben.

Mit jelent 2021-ben kereszténynek lenni?

2021-ben öröm kereszténynek lenni. A Krisztushoz való tartozás, az Istennel való élet nélkül el sem tudnám képzelni az életemet. Akkora gazdagság van a mi Istenünkben, hogy egy emberi élet nem elég ahhoz, hogy mindent feltárjunk belőle. „ Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg nem sejtett, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek” (1Kor 2,9).

Milyen útravalót adnál a teológia elkövetkező nemzedékeinek?

Arra bátorítanám őket, hogy ne elégedjenek meg azzal, hogy Istenről tanulnak, hanem éljenek Istennel a hétköznapokban is. Keressék először Isten országát és az ő igazságát (vö. Mt 6,33)!