Magyar katolikus jelenlét a nagyvilágban

0
1826
Érszegi Márk Aurél vallásdiplomáciai főtanácsadó beszélt a kiállítás angol nyelvű változatának bemutatóján

Tudták, hogy Ferenc pápa Argentínába menekült apácáktól tanult magyarul? És azt, hogy az első magyar jezsuita szerzetes már 1658-ban megérkezett Kínába? Magyar katolikus jelenlét a világban címmel állított össze kiállítást a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtára a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, ennek a kiállításnak az angol nyelvű változatát október 13-án mutatták be Budapesten. A tíz tablóból álló mozgó tárlaton hangsúlyosan jelenik meg a magyar jezsuiták távol-keleti, dél-amerikai és afrikai missziója is. 

„A vallás fontos szelete a valóságnak, találkozunk vele a külszolgálatban is, és azt tapasztaljuk, hogy a hit alapján létrejövő kapcsolatok erősebbek, mint a gazdasági vagy politikai alapon szerveződők” – mondta Érszegi Márk Aurél. A Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója erről október 13-án beszélt a Magyar katolikus jelenlét a világban című kiállítás angol nyelvű változatának bemutatóján. 

A minisztériumban még 2020 elején született meg az elhatározás, hogy összegyűjtsék a külföldön található magyar katolikus emlékeket, s kiállítást rendezzenek belőlük a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A külszolgálatok munkáját segítő anyag célja megmutatni, mit adtak a magyarok a katolikus egyház révén a világnak. Azt például tudták, hogy Ferenc pápa Argentínába menekült apácáktól tanult magyarul? És hogy az amerikai püspöki konferencia székháza előtti szobrot is egy magyar készítette? 

A Bánffy Miklós Szakkönyvtár, a külszolgálatok, valamint a magyarországi egyházi levéltárak – köztük a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár – anyagából készült tárlat tematikus tablókon mutatja be a magyar katolikus jelenlétet a világban. Helyet kapnak a külföldi zarándokhelyek magyar vonatkozásai, a magyar szentek globális emlékezete, Magyarország határain túli katolikus emlékek, nagyhatású magyar katolikus személyiségek, valamint az egyes világrészeken tevékenykedő magyar – jezsuita, ferences, bencés – misszionáriusok szolgálata. 

Erős a jezsuita szál a kiállított anyagban, minden második tablóról többször is visszaköszön az SJ rövidítés. Torontó, Buenos Aires, a zambiai Boroma, a kínai Táming – csak néhány város, ahol az elmúlt fél évezredben megfordultak a magyar jezsuiták az evangéliumot hirdetve, a Bibliát fordítva, iskolákat alapítva, a szegényeket támogatva. De lábnyomaik után kutatva nem kell a világ másik végébe mennünk: az például, hogy a lengyelországi Kisárva (Oravka) település fiatornyos fatemploma tele van magyar szentek portréival, szintén két, egykoron arra vándorló magyar jezsuitának köszönhető.

Forrás: jezsuita.hu