Meleg étel jólélekkel

1
1575
A Jakab Antal-ház keresi a pénzforrást továbbra is, addig viszont azt tudják vállalni, hogy megfőzik és házhoz viszik, kedvezményes árat számolva fel érte

Bár a szociális kártyákról lassacskán lefogy az összeg, és kérdéses, hogy lesz-e a továbbiakban ilyen célra támogatás, a kisnyugdíjasoknak nem kell lemondaniuk a napi meleg ételről. A Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, a Jakab Antal Tanulmányi Ház vezetője, Péter György elmondta: ha igény lenne, továbbra is szívesen főznék és vinnék a napi menüt Hargita megyeszerte. Ráadásul megtarthatnák munkahelyükön azokat a fogyatékkal élő kollégákat, akik az ételek készítésében és kézbesítésében segédkeznek az otthoni beteggondozók mellett.

„Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az esetben hátrányos helyzetűek segítenek hátrányos helyzetűeknek: idős, egyedül élők ételének elkészítéséhez fogyatékkal élők nyújtanak segítséget… Így volt ez eddig, és folytatódhat akkor is, ha éppen szünetel az állami támogatás” – nyilatkozta az igazgató.

Tavaly decemberben tájékoztattuk arról az olvasókat, hogy a szociális értékjegyek meleg ételre válthatóak a Caritasnál is. A csíksomlyói tanulmányi ház konyháján 570 kisnyugdíjasnak készült így kétfogásos étel, és hetente kétszer, háromszor szállították házhoz az éttermi munkatársak, vagy éppen az otthoni beteggondozók vállalták fel a kihordást. Így zajlott ez Alcsík és Felcsík, Székelyudvarhely és Keresztúr térségében, Gyergyó vidékén Marosfőtől Háromkútig, hiszen a többi településen helyi vendéglátók vállalták a kártyáról fizetett ebédek elkészítését. Az ellátásban nem csak az értékjegyre jogosultak – köztük akár hajléktalanok is – részesültek, többen voltak, akik szívesen vásároltak készételt saját zsebből.

A szakácsok kitanulmányozták, hogy milyen ételek a kedvencek, visszajelzésből tudták, hogy a modern konyha vívmányaitól idegenkedik az idős ember, figyeltek a diétázókra, az érzékenységgel élőkre. Örömmel hallották azt is, hogy a házias étkek mennyisége is megfelelő, van, aki három menüt egész hétre be tud osztani, és hogy igen, ez reális segítség az öregnek: meg is főzik neki, el is hozzák haza, s fizetni sem kell érte.

Az állami támogatás lejáróban, a folytatásra még nincsen kilátás. A Jakab Antal-ház keresi a pénzforrást továbbra is, addig viszont azt tudják vállalni, hogy megfőzik és házhoz viszik, kedvezményes árat számolva fel érte. Péter György elmondta, ha van megrendelés, és fenn tudja tartani a konyhát az aktuális személyzettel, akkor egy levest 5, egy főételt 10 lejért tudnak adni. Mihelyt pályázásra nyílik alkalom, ezt az árat is méltányosan csökkentik. Az ár kedvezményesebbé válhat akkor is, ha támogatók, magánszemélyek vagy cégek vállalják, hogy a napi menü költségeinek egy részét kifizetik. Portik György elképzelhetőnek látná azt is, hogy valaki azt vállalja, hogy egy mélyszegénységben élőnek megveszi egy havi meleg ételét. „Száz lejből tíz napra lehet főételt adni Isten nevében. Ismerjük, kik a rászorulók, aki segíteni szeretne, útbaigazítjuk.”

Most történik az igények feltérképezése. Az már érdeklődés függvénye és megegyezés kérdése, hogy milyen gyakorisággal szállítanak ki napi menüt egy-egy idős embernek a megye bármelyik településére. Az igénylést az otthoni beteggondozóknak kell jelezni, vagy hívni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióját a 0741-258156 telefonszámon.

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas