Isten angyalok őrizetére bízott bennünket

Ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón

0
2196
Fotók: Suciu Dorottya

A rózsafüzér hónapjában is több százan zarándokoltak Csíksomlyóra és köszöntötték a boldogságos Szűzanyát. Az őrangyalokba vetett bizalom hitünket, az egymás iránti tiszteletet és a magunk megbecsülését is kell növelje – hangsúlyozta prédikációjában Bőjte Mihály ferences szerzetes a szent őrzőangyalok ünnepén tartott elsőszombati Mária-köszöntőn.

Többszáz zarándok köszöntötte október 2-án a boldogságos Szűzanyát Csíksomlyón. A szentmisét megelőzően imaóra volt, azt követően rózsafüzért imádkoztak a hívek és gyertyás körmenetben vitték a csíksomlyói kegyszobor másolatát.

Már a délutáni órákban benépesedett a csíksomlyói kegytemplom és környéke, folyamatosan érkeztek a zarándokok az elsőszombati Mária-köszöntőre. Délután öt órakor a csíkszentgyörgyi egyházközség bánkfalvi hívei vezették az imaórát. A kegytemplom udvarán ezúttal is sokan végezték el szentgyónásukat.

A szent őrzőangyalok ünnepe lévén Bőjte Mihály ferences szerzetes a szentmise prédikációjában arról beszélt, hogy miként voltak jelen és milyen szerepet kaptak az angyalok többek között az Ószövetségben, a Szűzanya és Szent József életében. A csíksomlyói kolostor házfőnöke azt is hangsúlyozta: Isten angyalok őrizetére bízott bennünket. Megjegyezte: egyházunk katekizmusa tanítja, a gondos szülő védő vezetőt biztosít az útra gyermekei számára, és a mennyei atya is ezt teszi, amikor őrangyalra bíz bennünket földi életutunk folyamán.

Hozzátette: az angyalok nemcsak őriznek, védenek bennünket, hanem nevelnek is.
– Az őrangyalokba vetett bizalmunk hitünket, az egymás iránti tiszteletet és saját magunk megbecsülését is kell növelje, hiszen üdvösségünk elnyerésére Isten szent angyalt állított mellénk. Így ennyire értékes a személyünk, a másik személye és, hogyha Isten angyal által véd, őriz bennünket – a boldogságos Szűzanya közbenjárása mellett –, akkor mennyire fontos, hogy mi is megbecsüljük, tiszteljük egymást, hogy segítsük egymás hivatásának kibontakozását. Legyen az szülői-, nagyszülői hivatás vagy kiemelten a keresztszülői hivatás és még annyiféle hivatás létezik az egyházban, amely mind támogatásra szorul, és amelyet könnyen el is lehet téveszteni. Ezért nagy szükség van arra, hogy őrizzük, ápoljuk az éppen csírázó hivatásokat vagy segítsük a már meglévő szolgálatokat – mutatott rá a ferences szerzetes.

A szentmise után szintén a csíkszentgyörgyi egyházközség bánkfalvi imacsoportjának vezetésével a világosság olvasóját imádkozták a zarándokok. A kegytemplom előtti téren, a gyertyás körmenetben székely népviseletbe öltözött csíkbánkfalvi fiatalok vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát. Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube csatornája élőben közvetítette.


A következő elsőszombati Mária-köszöntő 2021. november 6-án lesz. A ferences Mária-kegyhely őrzői arra kérik a híveket, hogy figyeljenek akkor is az érvényben lévő járványügyi szabályok betartására.

Biró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense

Fotók: Suciu Dorottya

MEGOSZTÁS