A kis út szentjének ünnepe a marosszentgyörgyi Kármelben

0
1890

Október elsején búcsúünnepet ültek a marosszentgyörgyi Kármelben. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és igehirdetője a főegyházmegye érseke, dr. Kovács Gergely volt, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség.

A Kis Szent Terézről nevezett marosszentgyörgyi kármelita kolostornak két búcsúja van, mindkettőre számos hívő érkezik a nővérekkel együtt ünnepelni, imádkozni: ezek egyike július 16-a, a rend titulusa, a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe, a másik október 1-je, a kolostor védőszentje, a Gyermek Jézusról és a Szent Arcról nevezett (Lisieux-i Kis) Szent Teréz szűz és egyháztanító ünnepe.

„Nem a halál jön majd értem, hanem a jó Isten. Az égbe megyek… Be fogok lépni a kiválasztottak lakhelyére, látni fogom a szépségeket, amelyeket emberi szem soha nem látott, hallom majd a harmóniát, amelyet fül még nem hallott, örvendezni fogok az örömben, amelyet emberi szív soha meg nem tapasztalt. Egy nap a paradicsomban találjuk magunkat, és az igazi boldogságot fogjuk élvezni.” Lisieux-i Szent Teréz, a „kis út” szentje vallotta, élte és tanította: nemcsak a nagy, látványos, különleges tettek vezetnek az égbe; az életszentség a mindennapok kis cselekedetei és a mögöttük húzódó nagy szeretet által bárki számára elérhető.

Október elsején, Lisieux-i Kis Szent Teréz napján a marosszentgyörgyi kármelita nővérek közössége délután 4 órától ünnepi vesperást énekelt, majd a szentmise kezdetéig szentolvasót imádkoztak. Délután 5 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet a szabadtéren, a kolostor kertjében kialakított oltártól mutatott be a főcelebráns, Kovács Gergely érsek. A főpásztor homíliájában arra bátorított minden jelenlevőt, hogy vállalja Lisieux szentjének kis útját, Kis Szent Teréz példájára nagy dolgok születnek.

A szentmise végén megáldották a nővérek által gyűjtött rózsaszirmokat, amelyeket a szentmisén résztvevő hívek magukkal vihettek.