Régi értékeink új élete

0
1475
...megtapasztalhattuk a teremtés és alkotás lüktető örömét

Hagyományőrző jelleggel tartották meg szeptember 23−26. között Régi értékeink új élete mottóval Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban régen megálmodott programjukat a segítő nővérek. A programban ötvözték a hagyományápolást lelkiségi és környezetvédelmi szempontokkal. Az eseményről Darvas Piroska segítőnővér számol be.

Sok családban vannak nagyanyáinktól megörökölt régi textíliák, csipkék. Régen semmi nem ment veszendőbe, ma már, hacsak nem találunk új szerepet ezeknek a dolgoknak, könnyen szeméttelepre kerülnek. Délelőttönként varrást, szabást, szövést, bogozást tanultunk. Házi szőtt zsákokból abroszt, díszpárnákat, babzsákot, táskákat készítettünk. Munka közben, ahogyan a régi fonókban is, népdalokat hallgattunk, énekeltünk, rövid előadásokban a „derék asszony” teendőiről hallottunk, illetve csíkszentdomokosi idős asszonyok tapasztalataikat osztották meg velünk.

Napunkat mindig a ház kápolnájában elmélkedéssel kezdtük, ami ráhangolt, hogy napközben ne vesszünk el a sok gyakorlati jó tanács, információ között, hanem mindezt a teremtő Isten jelenlétében éljük meg, aki minket is részesített az alkotás, teremtés ajándékában. Az esti hálaadás után sem csökkent a résztvevők lelkesedése, ezért az estéink is alkotó esték voltak. Azon túl, hogy a kézimunkálás alapjait elsajátíthattuk, nagyon sok értékes darabot vihettek magukkal a résztvevők, amelyek otthonaikat díszítik, kényelmesebbé, szebbé teszik.

Programunkat a Communitas Alapítvány támogatásával tudtuk megvalósítani, amit nyilvánosan is szeretnénk megköszönni. A támogatásnak köszönhető például egy varrógép beszerzése, ami a jövőben is segít ezt a kezdeményezést tovább vinni, fejleszteni, rendszeresen megszervezni.

„És látta Isten, hogy mindaz, amit alkotott, nagyon jó volt” (Ter 1,31). Köszönjük a jó Istennek, hogy mi is megtapasztalhattuk a teremtés és alkotás lüktető örömét.

Darvas Piroska sa