Segítség a tanévkezdéshez

0
1125
Egyrészt az iskolában való megmaradásukat segíti az adomány, és hogy kedvük legyen bejárni, néha nagyon messziről...

Tanszeradományokat vittek a Caritas Catolica önkéntesei szeptember 15-én a főként roma gyermekeket tömörítő nagyváradi Lucretia Suciu Gimnázium közösségének. A hét banánosláda és további tíz megtömött iskolatáskányi tanfelszerelés a Caritas osztrák szponzoraitól érkezett, Peter Zidar állandó diakónus és a Maria Ansbach plébániai közösség nyári gyűjtésének eredményeként. A csomagok vízfestékeket, füzeteket, írószereket, játékokat, iskolatáskákat, mappákat, ruházati cikkeket és egyéb tanfelszerelést tartalmaztak.

„Ezek az adományok nagyon jól jöttek, elsősorban mert ezek a gyerekek, akik ide vannak beíratva, nem olyan családokból származnak, ami más iskolákban megszokott. Egyrészt az iskolában való megmaradásukat segíti az adomány, és hogy kedvük legyen bejárni, néha nagyon messziről, a város széléről akkor is, ha esik, akkor is, ha égető napsütés van, vagy éppen nincs uzsonna, amit délben egyenek. Az ilyen jellegű adományok motiválják őket. Megtanulnak olyan alapvető dolgokat, hogy megosszák a társukkal az eszközöket. Úgy gondolkodjanak, hogy a másiknak is juttassanak belőle. Az ottani tanítóknak, tanároknak pedig van egy olyan eszközük, amivel a gyerekeket egy olyan intézményhez tudják csábítani, ami fejleszti őket, és a későbbiekben egy szakmához juttatja őket, valamint az emberi kapcsolatok tisztes megéléséhez” – nyilatkozta Antal Tünde vallástanárnő, aki háláját fejezte ki a katolikus Caritasszal folytatott együttműködésért.

Az adományból 18 nappali és több délutáni osztály diákjai részesülnek, magyar és román tagozaton egyaránt – összesen több mint 200 gyermek kapott tanszercsomagot.

Szombati-Gille Tamás