Tanévnyitó a temesvári Gerhardinum-líceumban

0
1626
A hagyományoktól eltérő volt az idei tanévnyitó. Fotók: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum

A hagyományoktól eltérő tanévnyitó ünnepséggel kezdődött meg az új tanév a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban. A járványügyi előírások miatt a tanintézmény udvarán zajlott az ünnepség.

A tanévkezdési ünnepségen csak az előkészítős, illetve az ötödik és kilencedik osztályos tanulók és szüleik vettek részt. A többi diák az osztályteremben osztályfőnöki óra keretében kezdte a tanévet. Az iskola vezetősége reményét fejezte ki, hogy jövőre ismét a temesvári Szent György-székesegyházban, a Veni Sancte szentmise keretén belül tölthetik az első iskolai napot.

Az iskola bemutatkozójában azt olvashatjuk, pedagógiai meggyőződésük, hogy az olyan iskolában, ahol a hit és az erkölcs szellemében alakul a nevelési program, ott lehetőség van arra, hogy erős személyiségeket formáljanak, akik majd képesek lesznek arra, hogy ellenálljanak a csüggesztő relativizmusnak és hogy keresztségük követelményeinek megfelelően éljenek.

Az iskola idén áprilisban ünnepelte alapításának 30 éves évfordulóját. Az iskola fő küldetése az oktatás és a nevelés által átadni Jézus örömhírét, az evangéliumot, írták az évforduló alkalmával az iskola vezetői.

Az 1989-es fordulatot követően az iskolának „szétszórt kövekből” kellett felépülnie. 1991. április 29-én a tanügyminisztérium kiállította az alapítólevelet, amelynek értelmében megszületett a Temesvári Római Katolikus Püspökség erkölcsi és anyagi támogatását élvező Szemináriumi Líceum, a későbbi Gerhardinum-líceum. Az iskola az 1992–1993-as tanévtől kezdve az egyház által létrehozott iskolaként működik, kupolája alá gyűjtve a Bánság soknemzetiségű katolikus közösségeinek gyermekeit. Működése feleleveníti a fényes múltú bánsági katolikus, főleg a piarista szellemű oktatást. A piarista oktatás jelmondata, „Pietas et litterae” az iskola számára irányelv. A piarista pedagógiának a gyermekközpontisága szintén példa értékű.