Isten a fájdalomban is jelen van – A cebui érsek szentmiséje a NEK harmadik napján

0
1836

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus harmadik napján, szeptember 7-én, kedden a Fülöp-szigeteki José Serofia Palma cebui érsek mutatott be szentmisét Budapesten, a Hungexpo A pavilonjában. Vele miséztek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai is, olvasható a Magyar Kurír helyszíni tudósításában. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadói közül Cebu hat nyelven beszélő érseke tette meg a legnagyobb távolságot, 11 ezer kilométert.

A Fülöp-szigeteki Cebu érseke, Jose Serofia Palma a NEK keddi szentmiséjére „a béke és az öröm üdvözletét” hozta, városa volt az előző, 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája. A Fülöp-szigetek idén ünnepli kereszténységének 500. évét. Homíliájában az érsek elmondta: örül annak a csodának, hogy az Úr „a világjárvány ellenére összegyűjtött bennünket itt, a nagy múltú és gyönyörű Budapesten, hogy elmélkedjünk és ünnepeljük az eucharisztia csodálatos ajándékát”. Cebu érseke számára azért is különleges öröm Budapesten lenni, mert a katedrális, ahol pappá szentelték, Árpád-házi Szent Erzsébet oltalma alatt áll.

A homília a Szent Máté evangéliumából elhangzott, a bátor hitvallásra felhívó részhez (Mt 10,28–33) kötődött. José Palma érsek leszögezte: valódi békét egyedül Isten tud adni. Ha Isten békéje betölti a lelkünket, ez abból fakad, hogy az ő családjának részei vagyunk. Az eucharisztikus kongresszus mottója a 87. zsoltárból származik. Ebben azt olvassuk, hogy az Úr dicséri Jeruzsálemet, mert Jákob összes lakóhelye fölött áll, és ezt a várost maga az Úr alapította – emelte ki. Jeruzsálem kiváltságos helyzetét azonban az Úr kiterjesztette minden nemzetre, még a város ellenségeire is, hogy mindenki azt mondhassa: ott született. Így amikor minden nemzet Jeruzsálemmel együtt megismeri és éli azt a békét, amelyet Isten akar, körtáncban éneklik: „Minden forrásom belőled fakad” (7.). A teremtés elérte célját. Amiről a zsoltáros beszél, az minden szentmisén megvalósul. Minden szentáldozatot azzal kezdünk, hogy elismerjük: együttlétünk forrása az Atya, a Fiú és a Szentlélek.

A szentmisén elengedjük rangunkat, társadalmi státuszunkat, mindazt, ami megoszt minket, hogy a hívek közös családjává válhassunk.

José Palma rámutatott: a béke nem jelenti a fájdalom és a szenvedés hiányát, hanem Isten jelenlétének felismerését a fájdalomban és a szenvedésben. „Ha Isten velünk, ki ellenünk…” (Róm 8,1). Még ha a Covid sok helyen változatlanul támad is, de Isten jelen van, nem hódolunk be a félelemnek, hanem kitartunk a hitünkben, így Pál apostollal együtt mi is elmondhatjuk: „Mindenfelől szorongatnak minket, de agyon nem nyomnak; bizonytalanságban vagyunk, de nem esünk kétségbe; üldözést szenvedünk, de elhagyottak nem vagyunk; földre terítenek, de el nem veszünk; állandóan hordozzuk testünkben Jézus halálát, hogy Jézus élete is nyilvánvaló legyen testünkben” (2Kor 4,7–8).

A mai napon ünnepeljük a kassai vértanúk, Szent Márk, István és Menyhért liturgikus emléknapját. Ennek kapcsán a főpásztor kifejtette: a béke mint Isten családjához való tartozás, és a béke mint Isten jelenléte a fájdalomban és a szenvedésben, tökéletesen megvalósult az ő életükben. A három vértanú, Szent Márk, István és Menyhért élete arra tanít ma minket, hogy a béke nagyon is elérhető a fájdalom és a szenvedés ellenére.

A cebui érsek idézte Luis Antonio Tagle bíborost, aki a Fülöp-szigeteki kereszténység felvételének 500. évfordulója alakalmából a Vatikánban bemutatott szentmisén a továbbadandó ajándékról beszélt, és Ferenc pápához intézett üzenetében így fogalmazott: „Az ajándék ajándék kell hogy maradjon. Meg kell osztani azt valakivel. Ha megtartjuk magunknak, nem lesz többé ajándék.”

José Palma érsek tényként szögezte le: az eucharisztiában bőségesen megáldottak és betöltöttek minket Isten kegyelmének forrásai. Ezáltal meghívást kaptunk arra, hogy a béke csatornái legyünk mások számára.

„Isten békéje legyen velünk mindig küldetésünk során, és égi édesanyánk, a béke királynője járjon közben mindannyiunkért. Ámen!” – fejezte be homíliáját José Serofia Palma cebui érsek.

A szentmisén zenei szolgálattal közreműködött a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, vezényelt Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy.

Fotók: Lambert Attila/Magyar Kurír