Önkéntes beteglátogatók találkoztak a Szatmári Egyházmegyében

0
1453
Az önkéntes beteglátogatók megkapták a betegek számára készített rózsafüzéreket. Fotó: Szatmári Egyházmegye

A Szatmári Egyházmegye önkéntes beteglátogatóinak találkozóját szeptember 2-án tartották Szatmárnémetiben. Többen beszámoltak arról, hogy a betegség napjaiban maguk is megélték a kiszolgáltatottságot, ugyanakkor a gondviselés erejét is.

A kezdő imát követően a beteglátogatók megosztották, mit jelent számukra az isteni gondviselés, hogyan tapasztalják meg minden nap az Úr szerető jelenlétét az életükben, és azt, hogy Isten a tenyerén hordozza őket. Beszámoltak az elmúlt találkozó óta megélt örömökről és nehézségekről. Az utóbbi időben a vírus okozta korlátozások miatt nem tudtak személyesen jelen lenni a kórházakban a betegek mellett, de a szolgálatukat folytatják a betegekkel való telefonos beszélgetésekkel, és az értük végzett imával. Az ima jelentőségét, megtartó erejét személyesen is megtapasztalták a vírus okozta betegség időszakában, ugyanakkor hálás szívvel gondolnak vissza a kegyelmekre is. Többen beszámoltak arról, hogy a betegség napjaiban megélték, hogy mit jelent kiszolgáltatottnak, erőtlennek lenni, és milyen sokat jelent az életükben a hit, az Istenre való ráhagyatkozás. Ebben a helyzetben is támogatást jelentett, hogy sokan imádkoztak értük, és telefonhívások alkalmával bátorító, bíztató szavakat kaptak.

Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens vezetésével az önkéntesek átelmélkedték a gondviselés éve szimbólumát, logóját, ami nagyon szépen összecseng Szent Kalkuttai Teréz anya Értékes vagy a szememben című imájával.

Isten örök szeretetével gyöngéden átöleli a teremtett világot. „Isten tenyerén” hordozza a saját képére és hasonlatosságára teremtett embert, aki életével, munkájával, imádságával ad hálát Istennek a teremtett világ szépségéért, gazdagságáért. „És mindannyian fontosak vagyunk neki: az a haldokló az utcán – számára értékes valaki, az a milliomos – szintén fontos neki, az a bűnös – szintúgy értékes az ő szemében. Mert szeret minket” (részlet Teréz anya imájából). Ennek a szeretetnek a legnagyobb ajándéka az ember számára az örök élet, hiszen Isten nemcsak megteremtette, élteti, megtartja, hanem az örök élettel szeretné megajándékozni őt.

Gáspár Annamária átadta az önkéntes beteglátogatóknak az Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség tagjai által készített és a betegek számára felajánlott rózsafüzéreket, amelyeket a beteglátogatók eljuttatnak majd a kórházakban levőknek.

Az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda önkéntes beteglátogatói találkozásaik alkalmával rendszeresen imádkoznak a betegekért, hozzátartozóikért, orvosokért, ápolókért. Most is így zárták találkozójukat, és reménnyel tekintenek előre, hogy közeleg az idő, amikor személyes jelenléttel is megerősíthetik a betegeket abban, hogy Isten a nehéz helyzetben is örök szeretettel szereti őket.

Azok a betegek és hozzátartozóik, akik szeretnék, ha a papok meglátogatnák a betegeket és a szentségekkel ellátnák őket, Szatmárnémetiben a kórházakban is kifüggesztett 0743 097 701-es telefonszámon hívhatják Gáspár Annamária kórházpasztorációs referenst.

Forrás: Szatmári Egyházmegye