Kiállítás Velence történetéről

0
1450

Dicsőségek, győzelmek, vereségek, veszteségek, újrakezdés, mindig és mindenkor – a lagúnák városa, a csodaszép Velence alapításának 1600. évfordulóját ünnepli. Az évfordulót nagyszabású kiállítás kíséri Venetia 1600. Születések és újjászületések címmel a Szent Márk téri Dózse-Palotában 2021. szeptember 4-e és 2022. március 25-e között.

A velencei tárlaton mintegy 250 műalkotást állítanak ki a lagúnák és az arra épült város történetét bemutatva. A város alapításáról tanúskodó 11-12. századi Chronicon Altinate kézirat szerint 421. március 25-én indult e híres, magasztos csodálatos keresztény város története. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe volt, ide vezethető vissza a város Máriához fűződő szoros kapcsolata, amelyhez később az igazságosság értéke is társult. Azok után, hogy Szent Márk evangélista földi maradványai az egyiptomi Alexandriából Velencébe kerültek, és 1094-ben felszentelték az ereklyéket őrző templomot, a város jelképe az evangélistát szimbolizáló oroszlán lett.

A legnevesebb festők és művészek sora örökítette meg évszázadokon át a világon egyedülállónak mondható város győzelmeit, vereségeit. Gondolhatunk Carpaccióra, Bellinire, a gigantikus Tizianóra, Veronésére, Tiepolóra és Canalettora, az őket követő Canovára, Francesco Hayezre egészen a 20. századi amerikai festőre, Jackson Pollockra, olasz kortársaira, Tancredi Parmeggianira és a velencei Giuseppe Santomasóra.  

Velence története sokszínű, földi és vízi befolyása miatt naggyá és gyönyörűvé vált, de ugyanakkor tűzvész, ellenséges támadások és vereségek is pusztították, nem beszélve a többször átélt, pusztító árvizekről (1966-ban, legutóbb pedig 2019-ben). A tárlat célja, hogy bemutassa Velence évszázadokon át tanúsított tevékenységét a fennmaradásért. Megtekinthető lesz a reneszánsz Vittorio Carpaccio 3 méter hosszú Szent Márk Oroszlánja című, közelmúltban restaurált festménye vagy Jacopo Palma 1627-ben festett Szűz Máriát és a gyermek Jézust, valamint Szent Márkot ábrázoló alkotása.   

Velence és Szent Márk evangélista összefonódását Veneziano miniatűrjei örökítik meg, és erről tanúskodnak a tárlaton látható, de eddig még be nem mutatott 14. századi misekönyvek is. A lagúnák városának szentelt kiállításról nem hiányozhat a velencei festő Giovanni Bellini az akkori dózsénak, Agostino Barbarigonak 1488-ban készített olajfestménye Szűz Máriával és a gyermek Jézussal, Veronese Szent Márkot ábrázoló alkotása 1532-ből és még számos csodálatos mű, amely a tengerek és kereskedelem kiemelkedő városa előtt tiszteleg.

A tárlaton nemcsak művészeti alkotások, hanem történelmi szempontból értékes kéziratok, a város bizánci kapcsolatairól tanúskodó liturgikus tárgyak is a kiállítás részét képezik, köztük a Szent Márk-székesegyház kincstárában őrzött bizánci manufaktúra tárgyai.

Kiemelkedik a város híres operaházának, a La Fenice-nek történetét, amely az 1836-os és az 1996-os tűzvész után újra tudott születni, a Szent Márk téri harangtorony restaurálást (a torony 1902-ben összedőlt), a napóleoni elhurcolást követően a Szent Márk székesegyházhoz visszakerült bronz lovak szoboregyüttesének szépségét. Mindez és még sok más várja szeptember 4-től a látogatókat Velencében, hogy emlékezzenek a csodálatos és gazdag város 1600 éves fennállására.

Horváth Hajnalka

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS