Magyar misék mellett magyar oktatás: tanítókat várnak a csángók

1
2419
Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook

Kíváncsi, magyarul tanulni akaró, csupa érdeklődő tekintetek néznek vissza ránk a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének augusztusi eseményfotóiról. Bár a kacsikai, bákói anyanyelvű misék össze-összerázzák a csángókat, nagy szükség van oktatókra, akik révén megmarad a gyermekek magyarságtudata is a cseperedés során.

Jelenleg Moldvában harminchárom településen szervez a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége magyar nyelvű foglalkozásokat gyerekeknek, azonban nehéz pedagógusokat találni, a tanévkezdés pedig küszöbön. Ferencz Éva, a szövetség oktatási felelőse kérdésünkre elmondta: nagyon keveset tudnak az erdélyiek a moldvai magyarokról, az oktatási programról általában még kevesebbet, így kevesen vállalják, hogy kiköltöznek Moldvába, részt vesznek a programban.

Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook

„Igyekszünk minden fórumon megosztani a felhívást, részletesen mesélni a program mibenlétéről minél szélesebb körben. A moldvai magyar oktatást délutáni, iskolán kívüli keretek között szervezzük, így kötetlenebb a formája. Ez, amellett hogy kihívást is jelent egy oktatónak, rengeteg lehetőséget is rejt, hogy kipróbálja magát. Akik ezt a rendszert megismerik, általában szívesen is vállalnak részt belőle” – magyarázza Ferencz Éva.

A motiváció fenntartása pedig legalább annyira nehéz feladat az oktatók számára: mivel iskolán kívüli programokról van szó, ezekre a foglalkozásokra kedvtelésből járnak a gyerekek, így a Moldvába érkező pedagógusoknak főszerep jut abban, hogy felébresszék és fenntartsák a tanulókban az érzést: nem csak jó, de szükséges is számukra, hogy anyanyelvű foglalkozásokra járjanak.

Ezeken az alkalmakon magyar nyelvet és irodalmat, hagyományos hangszereken történő muzsikálást oktatnak, játékos foglalkozásokat tartanak óvodás, kisiskolás és középiskolás gyerekeknek heti 18 óraszámban.

Ugyanakkor elvárják a tanárokkal szemben, hogy az órákon kívül segítsenek különböző kulturális események, rendezvények szervezésében is, azaz aktívan vegyenek részt a közösség életében, aminek nem mindennapi, éppen ezért igen megbecsült kincse a magyar nyelven zajló szentmise. 2019 januárja óta havi egy alkalommal tartanak anyanyelvű szentmisét Bákóban, a kacsikai Nagyboldogasszony búcsú pedig a csángók egyik legnagyobb ünnepe. Emellett alkalmanként, kérésre, így tanévkezdéskor vagy tanévzáráskor is magyarul hangzik a szentbeszéd.

A kacsikai búcsún

Az igény, a vágy tehát adott, csupán segítő kezek kellenek még ahhoz, hogy mindez hosszú távon működhessen. Olyan tanítókat várnak, akik nyitottak a helyi közösségek felé, értékelik és becsülik kultúrájukat és képesek beilleszkedni. Bár előny, ha a jelentkezőnek van magyartanári, óvó- vagy tanítóképzői végzettsége, de nem kizáró jellegű. Szükség van hegedű-, koboz-, pásztorfurulya oktatókra. Ugyanakkor mindenképpen olyan jelentkezőket várnak, akik fel tudják kelteni a gyerekek figyelmét és fenn is tudják azt tartani. A szövetség toborzó videóját erre a linkre kattintva lehet megnézni: https://www.facebook.com/mcsmsz.Moldva/videos/296329772122664

Az oktató legyen kreatív, rugalmas, alkalmazkodó, gyerekekkel kedves, empatikus, önálló munkavégzésre képes, jó szervezőkézséggel megáldott, aki tud csapatban dolgozni, együttműködni, tiszteli a helyi közösséget, kultúrát, nyitott a közösség felé és a nem szokványos, új oktatási módszerek iránt – áll a felhívásban. Esettől függően akár több falu gyermekeinek az oktatását is el kell látni, viszont mivel választható foglalkozásokról van szó, nagy szabadságot, mozgási lehetőséget biztosítanak a tanároknak. Az oktatási felelős szerint Moldvában igazán kiélhetik a pedagógusi kreativitásukat a jelentkezők.

A szövetség nyolc órás bejelentett, munkaszerződéses állást ajánl, méltányos fizetéssel, biztosítanak szolgálati lakást is, amelynek a költségeit ugyancsak állják.

„Ha hozzánk jössz, nem leszel egyedül! Összetartó, befogadó közösség vár a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél. Képzésekkel támogatjuk oktatóinkat, például élménypedagógiával, online oktatás módszertanával, alternatív oktatási formákkal, magyar módszertannal. Egymást segítjük és támogatjuk, mint egy nagy család” – így toboroznak a szövetség Facebook-oldalán. Hangsúlyozzák: ez egy egyedülálló lehetőség egy oktatónak, hogy segítsen a moldvai csángó gyerekeknek kultúrájuk, értékeik, megtartásában, megerősítésében. Egy ilyen pedagógus nem csak magyar tanár, de társ, segítő, új lendület a következő nemzedéknek, akinek köszönhetően ezek a gyerekek magyarul írják a szerelmes üzenetet, magyarul beszélnek a családban és tovább örökítik dalaikat, táncaikat, hagyományaikat, magyarul imádkoznak, énekelnek a szentmiséken.

Motivációs levéllel és önéletrajzzal várják a jelentkezést a ferencz.eva@csango.org e-mail címre. Érdeklődni a 0040-724-411-310-es telefonszámon lehet.

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] A szentmise után a helyi magyar házban találkoztak a pedagógusok: átbeszélték a nyári szünet eseményeit és az új tanév terveit. Ferencz Éva, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének ügyvezetője a szövetség Facebook-oldalán megjelent videóösszeállításban tájékoztatott: a Moldvában és a Csíkszeredában tanítókkal együtt hatvanöt pedagógus, tizenöt hagyományörző és tizenegy hangszeroktató kezdte meg a tanévet, de szeretnék tovább bővíteni a csapatot. A gyerekek létszáma is nőtt, de az óvodai oktatást is szeretnék fejleszteni, napi 4-5 órányi anyanyelvű oktatást biztosítanának a legkisebbeknek is, ez pedig további óvodapedagógust igényel, akiknek a figyelme csak a kicsikre koncentrálódna. A toborzásról, az új pedagógusok szükségességéről korábban ITT írtunk. […]