Újraéled Solignac ősi bencés monostora

0
1180

Franciaország középső részén található kis település, Solignac bencés monostora 230 után ismét megnyitja kapuit és ezzel együtt újjá éleszti a bencés lelkületet a helyi keresztény közösség nagy örömére. A szerzetesek Szent Eligius által a 7. században alapított monostorukba térnek vissza, ahonnan a francia forradalmárok űzték el őket az 1700-as évek végén.

Az Aci Stampa olasz katolikus hírügynökség számolt be arról, hogy a bencés szerzetesek augusztus elején visszatértek solignac-i monostorukba mintegy 230 évnyi szünet után. Nagy előrelépés ez, ugyanis Franciországban számos szerzetesi épület került az állam tulajdonába a történelem folyamán, amelyek azóta is elhagyatottak és megrongálódtak vagy tönkrementek.

A bencések visszatérését Limoges egyházmegye püspöke, Pierre Antoine Bozo főpásztor és Jean-Bernard Marie Bories bencés, a burgundiai régióban lévő Szent József apátság apátja jelentette be. A bencés apát elmondta, hogy megvásárolták az egykori bencés létesítményt, ahol perjelséget hoznak létre.

A bencéseket 1790-ben űzték el Solignacból. Ezt követően az épületet börtönként használták, később lánykollégiumként és porcelángyárként is működött egészen 1930-ig. A második világháború idején a katolikus tanárok menedékhelyeként szolgált, majd 1945 után a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai kongregáció tagjainak adott helyet. A szerzetesközösség a 90-es évek végéig élt az épületben, 2011-ben elköltöztek és az épületet helyi egyházmegyére hagyták, ezt követően 17 éven át lakatlan volt az apátság épülete.

A limoges-i egyházmegye főpásztora, Bozo püspök nagy örömének adott hangot a bencések visszatérésének hírére. „Fantasztikus esemény ez, többek között azért is, mert évek óta kerestük a megoldást az épület sorsát illetően. Végül a legmegfelelőbb döntés született követve a Szent Eligius által megfogalmazott egykori célokat, vagyis a bencés szerzetesek befogadását ezen a helyen.”

Jean-Bernard Marie Bories bencés apát kifejtette, hogy legfőbb céljuk egy spirituális központ létrehozása, amely az ima és a lelkigyakorlatok méltó helyszíne lehet. A több mint 1150 évnyi szerzetesi jelenlét, a még élő bencés hagyományok most újjászülethetnek, megőrizve ősi hagyományaikat és megújítva az imaéletet.

Bories bencés apát azt is elmondta, hogy a szerzetesi élet sajátos életvitel, amely látszólag a mai világ trendjeivel szemben áll, mégis sok jóval szolgálhat az emberek számára. Az ima és a lelkigyakorlatok helyszíne, XVI. Benedek pápa szavaival élve, „oázis lehet korunk embere számára, ahol lehetőség nyílik a keresztény megújulásra”.

A solignac-i bencés kolostor felszentelő szentmiséjére a tervek szerint november 28-án, advent első vasárnapján kerül sor.

Horváth Hajnalka, Vatican News

MEGOSZTÁS