Virtuális eucharisztikus kongresszust tartanak Manilában egyidőben a budapesti NEK-kel

0
1011

Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában a Szent Kereszt-templom látja vendégül szeptember 11-én az országos „virtuális” eucharisztikus kongresszust a helyi püspöki konferencia szervezésében. Az időpont nem véletlen, ugyanis az ázsiai város „virtuális hídként” kíván kapcsolatot teremteni a Budapesten szeptember 5-12 között zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal.

Miguel Garcia, a Fülöp-szigeteki főpásztorok Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusokkal foglalkozó Állandó Bizottságának ügyvezető titkára elmagyarázta, hogy az eredeti tervek szerint mintegy 500 küldött vett volna részt a budapesti eseményen, azonban a Covid-19 világjárvány miatt törölni kellett a programot. Ezért létesítenek online kapcsolatot a magyar fővárossal, ahol személyesen jelen lesz a bizottság elnöke, José Palma cebui érsek.

Emlékezetes, hogy az utolsó, 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust éppen Cebuban tartották 2016-ban, több mint tizenkétezer küldött jelenlétével, a január 31-én, vasárnap bemutatott ünnepélyes záró szentmisén (Statio Orbis) több mint egymillió hívő vett részt. Annak a szentmisének a végén Ferenc pápa videóüzenetében bejelentette, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz.

A koronavírus miatti vészhelyzet következtében egy évvel el kellett halasztani a budapesti eseményt, amelynek záró szentmiséjét szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök-terén. Budapestről a pápa Szlovákia felé folyatja útját, 34. nemzetközi apostoli látogatását.

Vertse Márta, Vatican News